Picanol uit Ieper behaalt meer omzet maar waarschuwt voor afkoeling van de markt

Redactie KW

Weefgetouwenproducent Picanol uit Ieper heeft in het derde kwartaal een omzet behaald van 131,3 miljoen euro, goed voor een stijging met 13 procent tegenover de periode juli-september een jaar eerder.

Het bedrijf bevestigt de eerdere prognoses, maar waarschuwt dinsdag wel voor een afkoeling van de markt in 2014. “Op basis van het sterk gevulde orderboek in de eerste jaarhelft van 2013 kende de divisie weaving machines opnieuw een sterk kwartaal”, luidt het in het persbericht. In de industries-divisie, die verschillende onderdelen voor de industrie produceert, was er in het derde kwartaal een ‘lichte stijging van de activiteiten’ dankzij een hogere vraag vanuit de weefmachinesdivisie en projecten voor andere klanten.

Druk op volumes en marges

Picanol bevestigt de prognose om in de tweede jaarhelft een lichte omzetstijging te realiseren. In de komende maanden ziet het bedrijf echter een “toenemende druk op volumes en marges, onder meer als gevolg van de sterke euro”. “Bovendien houdt de groep voor 2014 rekening met een afkoeling van de wereldwijde weefmachinemarkt.”

Het bedrijf keurde dit jaar al voor 17,5 miljoen euro investeringen goed in de vestiging in Ieper. In het voorjaar van 2014 moeten in Ieper de bouwwerkzaamheden afgerond worden van een nieuwe proefdraaizone en een nieuw trainingscentrum voor weefmachines.

De overname van een participatie van 27,6 procent in Tessenderlo Chemie wil Picanol rond 8 november afronden.

Historisch bezoek

Gisteren was Salvator Picanol op bezoek in Ieper. Hij is de zoon van Jaime Picanol, de stichter van de gekende Ieperse weefmachineproducent. Samen met Salvator Picanol was ook een kleindochter van Jaime meegereisd, alsook de Catalaanse journalist Andreu Garriga. Die is van plan om samen met een Catalaanse professor geschiedenis een boek te schrijven over het leven van Jaime Picanol, die uit Catalonië afkomstig was. Het gezelschap werd door burgemeester Jan Durnez op het stadhuis ontvangen. Ze bezochten ook de Picanol-fabriek langs de Steverlyncklaan in Ieper.

(Belga/PL/BS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.