Personeel van de politiezone Mira (regio Waregem) is werkdruk beu

Het politiekantoor in Waregem. © Foto Google Streetview
Tom Van Houtte

Een kwart van de leden van de interventieploegen zit ziek thuis, maar het personeelsprobleem woekert in het hele korps. “Daardoor was het politiekantoor in Waregem vorige zaterdag zelfs gewoon niet toegankelijk”, klinkt het bij vakbond NSPV.

De onvrede bij het personeel van de politiezone Mira, die Waregem, Anzegem, Zwevegem, Avelgem en Spiere-Helkijn bedient, is al een tijdje groot, maar nu heeft ze een hoogtepunt bereikt. “Dat komt omdat de erg negatieveresultaten van een medewerkerstevredenheidsonderzoek onder de radar werden gehouden. De korpschef communiceerde ze zelfs niet aan het politiecollege en de politieraad”, zegt Wesley Huysentruyt, voorzitter van NSPV afdeling Kortrijk.

Slechts twee interventieploegen

Enkele collega’s waren zo ontevreden dat ze recent de resultaten hebben gelekt. Omdat de situatie onhoudbaar is, wordt op dinsdagavond 18 juli een extra politieraad bij elkaar geroepen in Waregem. “Onbegrijpelijk genoeg zal die gesloten blijven voor vakbonden en personeel. Nochtans hebben de collega’s redenen genoeg tot klagen”, weet Wesely. “De werkdruk is zo hoog dat de drempel om zich ziek te melden vrijwel niet meer bestaat. Binnende interventiedienst zit 25 procent minstens voor een of twee maanden thuis. Dagelijks patrouilleren niet meer dan twee interventieploegen. En dat voor vijf gemeenten. De bijstandsploeg is afgeschaft. De werkdruk stijgt nog elk – denk maar aan bijkomende evenementen als Hype-O-Dream, het eersteklassevoetbal en straks de Europese wedstrijden van Zulte Waregem – maar er komt geen volk bij.”

Korpschef Jean-Pierre Coudenys en de Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem doen er voorlopig het zwijgen toe. (Foto a-HDV)
Korpschef Jean-Pierre Coudenys en de Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem doen er voorlopig het zwijgen toe. (Foto a-HDV)

Afgelopen zaterdag bereikte de hele kwestie volgens de vakbondsman, zelf hoofdinspecteur binnen de zone, een pijnlijk dieptepunt. “De hele dag bleef ons politiekantoor in Waregem dicht. Wie melding kwam doen, stond voor een gesloten deur. Er waren amper vier collega’s beschikbaar om de dringendste interventies te doen.”

Vraag afgevoerd

Anzegemnaar Eddy Recour stelde in de politieraad van eind juni het probleem aan de kaak en vroeg zich luidop af waarom de resultaten van het tevredenheidsonderzoek niet werden opgevolgd door korpschef Jean-Pierre Coudenys, die naar verluidt nochtans niet verlegen zit om te pleiten voor extra personeel. “Mijn vraag werd afgevoerd en verdaagd naar de politieraad van september, voor veel politiemensen de spreekwoordelijke druppel.”

Zowel korpschef Coudenys als de Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V), voorzitter van de politieraad, willen vóór de extra politieraad niet ingaan op de kwestie. “Wat ik te zeggen heb, zal ik daar naar buiten brengen. Het lijkt me unfair om dat eerst in de media te doen”, aldus korpschef Coudenys.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier