Paviljoen Toyo Ito in Brugge wordt maandag ontmanteld

Redactie KW

Het beeld op de Brugse Burg zal komende maandag grondig veranderen, want dan starten de ontmantelingswerkzaamheden van het paviljoen van Toyo Ito. Dat maakte de stad Brugge donderdag bekend.

Het paviljoen werd in 2002 op de Burg van de West-Vlaamse provinciehoofdstad geplaatst omdat Brugge toen Europese culturele hoofdstad was. Het was de bedoeling dat het (omstreden) paviljoen er twee jaar zou blijven, maar staat er vandaag nog steeds en is inmiddels verloederd. Het paviljoen van de Japanse architect was voor velen een doorn in het oog. Anderen laakten het gebrek aan onderhoud en restauratie van dit architecturaal kunstwerk.

Op 13 augustus werd het paviljoen gedeklasseerd en was het niet langer beschermd. Die beslissing was de aanzet tot de beslissing om het paviljoen weg te halen. Brugge wil al langer de Burg volledig herdenken en heraanleggen.

Het paviljoen zal voorzichtig afgebroken worden omdat de stad plannen heeft om het ergens anders neer te poten. Waar precies is nog niet geweten. Hoe de ontmanteling zal aangepakt worden en hoe het bewaard zal worden, wordt pas volgende week dinsdag bekendgemaakt.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.