Pastoor Vandenhende uit Bellegem ontkent kerkdiefstallen en afpersing door Kosovaren

Redactie KW

De ex-pastoor van Bellegem Antoine ‘Antoon’ Vandenhende, die nu in Adinkerke verblijft, ontkent ook voor de rechter bij hoog en bij laag dat hij een kelk met een waarde van meer dan 40.000 euro, een kroon van het Mariabeeld met daarin dure edelstenen verwerkt en vier kandelaars zou gestolen hebben uit de kerk van Bellegem. Zijn advocaat vraagt dan ook de vrijspraak.

Rechter Deloof vroeg hem aan het einde van de zitting ook of hij al dan niet afgeperst werd door een Kosovaarse familie en ook dat ontkent Vandenhende met klem. Maar het openbaar ministerie en de burgerlijke partij, in dit geval de kerkfabriek van Bellegem, geloven daar niets van.

Op Kerstavond 2008 verdween een kelk uit de sacristie van Bellegem. De pastoor deed pas op 6 januari later aangifte en eind januari 2009 was de kelk plots terug, zij het beschadigd. Op 28 maart 2009 verdween dan de opbrengst van een omhaling voor Broederlijk Delen uit de pastorie. Later werd nog de diefstal van de kroon op het Mariabeeld vastgesteld en nog een diefstal van een ciborie en vier kandelaars. Alleen de vier kandelaars zijn nog niet terug.

Zwijgen en liegen

De pastoor verklaarde dat hij 138.000 euro gaf aan een Kosovaarse familie en dat allemaal uit naastenliefde. Voor de rest blijft hij zwijgen. “Zwijgen en liegen, dat is alles dat hij kan”, zo was het openbaar ministerie bijzonder streng.

De pastoor wordt ook beschuldigd van oplichting van KBC-verzekeringen omdat hij zelf toegaf dat hij 1.200 euro schadevergoeding kreeg voor de gestolen kelk. De procureur vorderde een straf van één jaar, zodat de pastoor nooit meer dergelijke fratsen zou uithalen, klonk het nog.

Voor de Kosovaar Arben Berisha vraagt hij vijf jaar. De man, die een zwaar strafverleden heeft, werd eerder al veroordeeld voor analoge feiten. De procureur vond ook dat het door toedoen van pastoor Vandenhende is dat de Kosovaar kon vluchten. Tegen hem werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven. Vonnis volgt op 21 juni.

(WDA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen en ook in het journaal van Focus-WTV, vanaf 18 uur

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.