Parket gaat Roger Vangheluwe en slachtoffer verhoren – UPDATE

Redactie KW

Het parket van Brugge bevestigt dat het bisschop Vangheluwe en zijn slachtoffer zal verhoren. In het bisdom Brugge gaat de werking ondertussen verder. In de meimaand staan er heel wat vieringen op het programma waar de bisschop zou aan deelnemen. Daar wordt nu een oplossing voor gezocht. Ondertussen geven heel wat mensen te kennen dat ze uit het doopregister willen geschrapt worden.

“Ons geloof hangt niet af van één bisschop,” zegt woordvoerder Peter Rossel van het bisdom Brugge. “De waarde van de evangelische boodschap heeft niets te maken met de keuze van één gezagsdrager. Wij volgen het pad van Jezus Christus en voelen ons sterk in één geloof, maar het is verschrikkelijk moeilijk om dit te aanvaarden.”

De woordvoerder werkte al twintig jaar nauw samen met Vangheluwe. De bisschop verblijft nu in de Sint-Sixtusabdij van West-Vleteren.

“Hij zit in een goede omgeving waar ze voor hem zorgen. Via deze mensen probeer ik te horen hoe hij het stelt. We zijn voor het slachtoffer bezorgd, maar ook voor de dader. Ik denk dat beide mannen ernstige begeleiding nodig hebben.”

Ondertussen is de gewone burger kwaad en ontgoocheld. Heel wat mensen vragen om zich uit het doopregister te schrijven. Dat kan via een brief naar het bisdom.

“Wij bezorgen dat aan de pastoor van de exacte parochie. Die brengt dat aan in het doopregister en verwittigt het bisdom. Dan delen wij dat mee aan de betrokkenen en wordt dat bewaard in het bisdom.”

Ontdopen zoals dat heet in de volksmond heeft geen effect op de financiering van de kerk. Tijdens een gewone maand zijn er zo’n tien aanvragen tot ontdoping. Sinds gisteren zijn er al een vijtiental aanvragen binnen.

(bdj)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.