Para uit WO II gehuldigd

Zeventig jaar nadat Wevelgemnaar Paul Duquesne in het Nederlandse Zuidlaren sneuvelde, bracht de gemeente hulde aan de para.

Onthulling van het monument met burgemeester Gaêtan Jaenne, Roget Gigandet en burgemeester Jan Seynhaeve. © Foto RSW

Het werd een emotionele viering waarbij Wevelgem hulde bracht aan de moedige strijd van jnge soldaten die voor waarden als vrijheid, verdraagzaamheid en democratie vochten.

Paul Duquesne werd in 1919 in het Noord-Franse Lys-les-Lannoy geboren. Toen vader Duquesne aan de slag ging als technisch directeur in de tapijtweverij Franco-Belge, verhuisde het hele gezin naar Wevelgem. Toen Paul in 1942 opgeroepen werd om in Duitsland te gaan werken, sloeg hij op de vlucht. Hij trok naar Bretagne waar zijn oudste broer al woonde. Daar ging hij onmiddellijk in het verzet waar hij vanaf 6 juni 1944 ook actief deel zou nemen aan de bevrijding van Bretagne. Hij nam nadien vrijwillig dienst bij de SAS Parachutisten van het vrije Franse leger. Hij kreeg een opleiding in Engeland. Een maand voor de wapenstilstand werd hij bij de operatie Armherst samen met Franse parachutisten gedropt in het noorden van Nederland. Hij sneuvelde op 9 april 1945. Paul werd aanvankelijk in Nederland begraven maar hij werd op vraag van zijn familie overgebracht naar Wevelgem waar hij in het perk van de gesneuvelde Wevelgemse militairen begraven ligt.

(Lien – foto RSW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.