Pact ondertekend voor oprichting West-Vlaams fonds kennisgedreven ontwikkeling

Pact ondertekend voor oprichting West-Vlaams fonds kennisgedreven ontwikkeling
Redactie KW

In Kortrijk Xpo is woensdagavond een pact ondertekend dat moet leiden tot de oprichting van een West-Vlaams fonds voor kennisgedreven ontwikkeling.

Ondertekenaars waren de provincie en alle West-Vlaamse instellingen voor hoger onderwijs. De bedoeling is initiatieven te nemen die via een uitbouw van het hoger onderwijs leiden tot de realisatie van een kennisgedreven ontwikkeling van de kustprovincie. De initiatiefnemers hopen daarbij op substantiële financiële steun van de Vlaamse overheid.

De verschillende partners vinden de oprichting van het fonds nodig, omdat West-Vlaanderen minder snel dan andere provincies de overgang maakt van een klassieke industriële economie naar een kenniseconomie. In de kustprovincie is er bovendien een oververtegenwoordiging van studenten in de hogescholen, terwijl de universiteitsstudenten ondervertegenwoordigd zijn.

Uit een studie blijkt ook dat slechts 1,4 procent van alle Vlaamse onderzoeksmiddelen naar West-Vlaanderen stroomt. Het fonds voor kennisgedreven ontwikkeling moet het mogelijk maken die scheve situatie recht te trekken. De provincie en de verschillende partners rekenen daarvoor op financiële steun van de Vlaamse overheid.

Gouverneur Paul Breyne hoopt dat er, ondanks de crisis, toch een engagement mogelijk is om de nodige middelen bijeen te krijgen om het fonds te kunnen activeren. Dat zou ten vroegste in de loop van 2010 gebeuren. Bedoeling is om initiatieven te nemen op het vlak van onder meer productontwikkeling, duurzame materialen, milieubeheersing en nieuwe technologieën in het onderwijs. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier