In een intussen al relatief ver verleden werd de Torhoutse Paardenzegening opgestart door de toenmalige schepen van Feestelijkheden Martine Van Hecke. Dat gebeurde in 2003. Sindsdien is het initiatief een mooie aanvulling op de Paardenmarkt, die telkens in juni plaatsheeft. Op die manier wil Torhout zich blijven profileren als paardenstad.

Gewijd broodje tegen mogelijk onheil

Het Thebaans ensemble Intrada uit Brugge zorgde naar jaarlijkse gewoonte vanop de trappen van het oud-stadhuis voor de muzikale omlijsting. Om 10 uur werden de paarden en ruiters vanop de pui verwelkomd door burgemeester Kristof Audenaert, die zijn zoontje Arthur had meegebracht.

Deken Roggeman las een gebed van Franciscus van Assisi voor, de Italiaanse heilige die op het einde van de twaalfde eeuw geboren werd. Die man hechtte grote waarde aan de natuur en ging de geschiedenis in als een dierenvriend. Vervolgens zegende de deken de broodjes die even later aan de paarden - maar ook aan sommige ruiters en koetsiers - te eten werden gegeven. Zo'n gewijd broodje zou de dieren tegen mogelijk onheil moeten beschermen.

Van in de vroegte hadden de naarstige leden van de stedelijke feestcommissie alles in gereedheid gebracht voor de aansluitende Sint-Hubertuswandeling. Die tocht van 14 kilometer deed landelijke wegen aan met onderweg enkele stops voor een droogje en een natje. De paarden en koetsen hadden heel wat bekijks. En niet onbelangrijk: het bleef droog. Al was de eerste herfstkilte goed voelbaar.