Ouders van Marc Degryse: “Bij transfer van Club naar Anderlecht droegen ze zijn lijkkist rond de kerk van Ardooie”

© BELGA
Redactie KW

Het boek hebben ze nog niet gelezen, maar ‘Marc Degryse, 30 jaar topvoetbal’ maakten vader Gerard en moeder Jeanette Cordeny van op de eerste rij mee.

Gerard had zelf ook gevoetbald bij KVC Ardooie en KFC Lichtervelde. Voetbal zou dus een prominente plaats blijven innemen bij het gezin Degryse. “Al probeerde zijn muziekleraar hem nog op andere gedachten te brengen”, vertelt Gerard vandaag in Krant van West-Vlaanderen. “Voetballen kun je tot na je dertigste, muziek spelen tot na je pensioen. Maar Marc had zijn keuze gemaakt. Hij trok naar Brugge naar school en toen hij zijn eerste profcontract tekende hij was nog maar 17 moest ik weer mijn krabbel gaan zetten. Hij zat in het zesde middelbaar en zou al een stuk meer gaan verdienen dat ik ooit gedaan had.”

Zes jaar Club Brugge, zes prachtige jaren. Maar Marc Degryse is ambitieus en forceert een transfer naar RSC Anderlecht. “Wat we toen te horen kregen, hou je niet voor mogelijk. De mensen noemden hem een verrader, bespuwden ons letterlijk. Toen de transfer getekend was, trokken ze hier met een lijkkist rond de kerk in Ardooie. Zijn begrafenis! Dat vonden we er een stuk over. De commotie deinde dan wel wat weg, maar sommige mensen hebben hem die overstap nooit vergeven.”

“D’Hooghe ontsloeg de Caje”

Na zijn actieve carrière werd Marc Degryse in 2003 sportleider bij Club Brugge. Een functie die hem op het lijf geschreven leek. Met zijn boezemvrienden Franky Van der Elst en Jan Ceulemans leek hij op weg op een lange periode het technische hart van Club Brugge te gaan vormen. Tot het ontslag van Ceulemans. “Dat deed hem pijn. Hij toonde het wel niet aan ons, maar we voelden het. Ze hebben toen ook lange tijd niet met elkaar gesproken, terwijl het echt goede vrienden waren. In zijn boek zegt hij nu dat het Michel D’Hooghe was die die beslissing doorduwde. We zijn blij dat het weer in orde is tussen de Caje en Marc, ze hebben immers zo veel mooie tijden beleefd. En ook dat de waarheid eens aan het licht komt.”

(WVS)

Het volledige interview lees je vandaag in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier