Oude elektriciteitscentrale Bombardier wordt evenemententempel

Redactie KW

De elektriciteitscentrale van Bombardier in Brugge is verkocht en krijgt een nieuwe bestemming. Het Ichtegemse bedrijf Videoline en architectuurstudio Johan Verborgh uit Oostende willen de imposante fabriekshal nieuw leven inblazen. De stad Brugge reageert opgetogen. Ze hoopt dat ook het Brugse publiek tijdens evenementen zal kunnen genieten van het indrukwekkend pand.

“Ooit was de centrale het kloppend hart van het bedrijf,” zegt Roland Deduytsche van Bombardier. “Het voorzag in de totale energielevering van de fabriek. Zowel in perslucht als in elektriciteit. Het gebouw dateert van 1912 en toont een eclectische bouwstijl.”

De fabriekshal werd nog gebruikt tot in de jaren ’80, maar nu krijgt het een heel nieuwe toekomst. Videoline uit Ichtegem en Architectuurstudio uit Oostende willen het gebouw ontsluiten en er plaats maken voor evenementen, theater, muziek en cultuur.

“Als schepen van ruimtelijke ordening moeten we leegstand proberen te vermijden,” zegt schepen Mercedes Van Volcem. “Met een beschermd pand is dat vaak niet zo gemakkelijk. Nu hebben we hier partners gevonden als videoline die hier een evenementenhall willen ontwikkelen. Het is een creatieve sector met veel innovatie en het is dat, denk ik, wat Brugge nodig heeft.”

De oude compressoren, de gietijzeren trappen en alle oude instrumenten van de elektriciteitscentrale zijn beschermd en moeten bewaard blijven. Binnenkort pakken de nieuwe eigenaars uit met hun plannen voor de toekomst. Er is plaats voor meer dan 500 mensen. Hoeveel de kopers hebben betaald is niet bekend.

(sk)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.