Oude droogloodsen Koramic worden kantoren

Oude droogloodsen Koramic in Kortrijk worden kantoren.
Redactie KW

Na meer dan tien jaar discussie krijgen de waardevolle oude droogloodsen van Koramic in Kortrijk een nieuwe bestemming. Dakpannenproducent Wienerberger zal er haar Belgische hoofdkantoren vestigen. De droogloodsen beslaan een oppervlakte van bijna 4000 vierkante meter en hebben een bijzondere architecturale waarde. Drie jaar geleden werden ze dan ook beschermd.

De Droogloodsen van Koramic aan Kapel ter Bede in Kortrijk dateren uit 1928. Tot in de jaren zestig werden in het indrukwekkende gebouw dakpannen gedroogd. Nadien volgde een jarenlange discussie over de herbestemming en zelfs de sloophamer kwam ter sprake. Maar nu is er dan toch een bestemming voor. De 120 werknemers van dakpannenproducent Wienerberger, een zuster van Koramic, krijgen er een kantoor. Een kleiner deel van het gebouw zal Koramic zelf gebruiken voor evenementen.

Aan het project hangt een prijskaartje van zo’n 10 miljoen euro. De restauratie van het gebouw wordt deels gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, de provincie en de stad Kortrijk. Sinds 2005 is het gebouw dan ook beschermd. In September 2010 zou de metamorfose van de droogloodsen rond moeten zijn, maar langs de buitenzijde zal het gebouw dus niet zo veel veranderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.