Oud-minister André Kempinaire wordt maandag 80 jaar

Redactie KW

Advocaat op rust en liberaal politiek icoon uit de vorige eeuw André Kempinaire uit Avelgem viert maandag 26 januari zijn tachtigste verjaardag. Was hij 30 jaar ononderbroken Kamerlid voor arrondissement Kortrijk, dan genoot André Kempinaire in zijn topjaren tussen 1973 en 1988 vooral nationale bekendheid als minister en staatssecretaris.

André Kempinaire is eigenlijk in Hasselt geboren op 26 januari 1929. Zijn vader was belastingsambtenaar en verhuisde beroepshalve naar Avelgem. André Kempinaire groeide er op en bleef er zijn hele leven wonen. Vanuit diezelfde gemeente bouwde hij een politieke carrière uit, die de periode van 1965 tot 1995 overspande. Daarnaast was hij ook gedurende 40 jaar advocaat aan de balie in Kortrijk. Hij was naast Kamerlid minister van Openbaar Ambt en van de Vlaamse Gemeenschap, twee keer staatssecretaris van Buitenlandse Handel en een keer van Ontwikkelingssamenwerking.

Buitenlandse Handel beschouwt hij als zijn ‘mooiste’ portefeuille. Zo heeft hij meer dan 85 buitenlandse handelsmissies geleid. Vijfentwintig handelsreizen verliepen in het gezelschap van toenmalig prins Albert. (JPT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.