“Oud-godsdienstleraar VTI Poperinge heeft me aangerand”

Redactie KW

Gewezen godsdienstleerkracht H.V. (71), die in de jaren ’60 een jongen van 13 zou hebben misbruikt in het VTI, ontkent dat hij ook maar iets heeft bekend aan het bisdom. “Ik weet zelfs niet waarván ik word beticht”, zegt hij, al wordt dat tegengesproken door de kerkjurist die hem over de klacht inlichtte. Deze week contacteerde een vrouw onze redactie met de bewering dat H.V. haar in de jaren ’90 in het stadsarchief zou hebben aangerand.

Deze week nam een vrouw uit Poperinge van in de vijftig, contact op met de redactie. Ze beweert dat H.V. haar begin de jaren ’90 heeft geprobeerd te verkrachten in het toenmalige stadsarchief in de G. Gezellestraat 3. “Ik kwam er vaak opzoekingen doen”, zegt ze. “H.V. was af en toe de verantwoordelijke. Op een dag in 1991 toonde hij wel heel veel interesse in mijn opzoekingswerk. Om kwart voor twaalf – niet toevallig net voor sluitingstijd, toen de andere bezoekers naar huis gingen – zei hij dat hij boven nog iets had liggen dat me zeker zou interesseren, een boek met informatie over mijn voorouders. Nietsvermoedend ben ik hem gevolgd.”

“Mocht thuis niet meer”

“Boven lag er inderdaad een boek, en ik begon erin te bladeren. Maar enkele ogenblikken later viel hij me van achteren aan. Hij greep me vast en ging daarbij heel wild te keer. Aan zijn bedoeling twijfelde ik geen seconde : hij zei dat hij thuis niet meer ‘mocht’ en fluisterde dat hij ‘goed zou zijn voor mij’. Ik probeerde hem van me af te duwen en haalde met mijn nagels zijn handen open. Na een tijd liet hij los en ben ik kunnen ontsnappen. Ik was er compleet ondersteboven van en durfde het aan niemand te vertellen. Waarom ik nooit aangifte heb gedaan ? Ik durfde niet, schaamde me ook.”

“Nooit iets verkeerds gedaan”

Wanneer we H.V. confronteren met deze beweringen, valt hij uit de lucht. “Het klopt dat ik mensen hielp in het archief, ook vrouwen, en hen af en toe meenam naar boven waar speciale boeken lagen, maar daar heb ik nooit iets verkeerds gedaan.” Of de twee ‘slachtoffers’ dan liegen ? “Ze willen mij en de Kerk raken, dat is duidelijk, maar waarom, daar heb ik het raden naar.”

(PJB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.