Oud Gemeentehuis in Koekelare voorlopig beschermd

Redactie KW

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, ondertekende vandaag, tijdens een bezoek aan het gemeentebestuur van Koekelare, het voorlopige beschermingsbesluit van de ‘nieuwe brouwerswoning’, gelegen op het Sint-Maartensplein in Koekelare. In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming.

De ‘nieuwe brouwerswoning’ is gebouwd naar een ontwerp van architect Charles Dewulf omstreeks 1900 en is sinds 1974 in gebruik als gemeentehuis. In 2009 is gestart met de bouw van een nieuwe vleugel van het gemeentehuis.

“De nieuwe brouwerswoning vormt een belangrijk gegeven voor de dorpsgeschiedenis,” aldus minister Bourgeois. “Het ruime herenhuis is getuige van het economisch succes van de brouwerij en vormt een visueel en historisch geheel met de reeds beschermde ‘oude brouwerswoning’ en de brouwerij Christiaen even verderop. De herbestemming als gemeentehuis zorgt ervoor dat dit waardevolle gebouw gaaf bewaard bleef.”

De woning is opgevat als een eclectische bel-etagewoning met cottage-elementen. Ze is dan ook een interessant en eerder uitzonderlijk voorbeeld van de toepassing van de cottagestijl buiten de kustzone. Kenmerkend zijn onder meer de dakstructuur met imitatievakwerk. De zij – en achtergevels zijn verzorgd en rijkelijk uitgewerkt: tegen de zijgevel leunt een ‘wintertuin’ aan, vanuit de traptoren en de houten loggia aan de achterzijde kijk je op de parktuin.

(LD)

Meer in het Focus-nieuws vanaf 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.