https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Opvallend veel branden de jongste dagen, brandexpert geeft uitleg

Redactie KW

Het heeft de laatste tijd opvallend hevig en vaak gebrand in de regio. Zowel vannacht in Oostende, als eerder deze week in Jonkershove bij Houthulst en in Tielt en Lichtervelde. Telkens was het vuur moeilijk te blussen. Volgens brandweerspecialist Donald Withouck uit Roeselare is het een samenloop van omstandigheden en is het koude weer niet de enige oorzaak.

Opvallend veel hevige branden teisteren de regio de laatste tien dagen. In Houthulst ging een kapsalon in de vlammen op. En een dag later was het alle hens aan dek voor brand in dit restaurant in Lichtervelde. Volgens de voorzitter van de West-Vlaamse brandweer is dit niet uitzonderlijk met het koude weer. “Het is winter en dan worden de panden en huizen uiteraard meer verwarmd. Bij deze strenge vrieskou wordt er ook wel eens bijverwarming gebruikt, een extra kacheltje bijvoorbeeld. Daar durft het wel eens mis te lopen”, zegt Donald Withouck uit Roeselare.

Brandmelders

De brandbestrijdingsspecialist is voorzichtig met verklaringen voor de branden, maar zegt wel dat het niet alleen de temperatuur is. Periodes van lange vorst maken ook alles erg droog. Hij waarschuwt ook dat heel vaak menselijke fouten aan de oorzaak liggen van branden. Bovendien kunnen mensen één en ander doen om brand beter te voorkomen. Vooral het gebruik van brandmelders is essentieel.

(S.K./A.D.)

Meer vanavond op Focus en WTV vanaf 18u00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten