Opstootjes in Knokke-Heist: “We hebben het uitstekend aangepakt”

Opstootjes in Knokke-Heist. © GF
Tom Vandenbussche

In Knokke-Heist is afgelopen nacht wat onrust ontstaan door een paar honderd feestende jongeren, vooral Nederlanders. Twee van hen werden bestuurdelijk aangehouden. Het is een jaarlijks fenomeen dat Nederlandse jongeren in Knokke-Heist komen feesten. “De politie en mensen van de horeca hebben het uitstekend aangepakt”, aldus Eerste schepen Kris Demeyere.

Zaterdagavond hadden zich op het Verweeplein een paar honderd, vooral Nederlandse jongeren verzameld. De sfeer op de terrassen was in eerste instantie gemoedelijk. De politie was zichtbaar aanwezig en hield de situatie nauwlettend in het oog. Voor het eerst waren er ook Nederlandse agenten te paard aanwezig. Zij patrouilleerden samen met hun Belgische collega’s in de omgeving van het plein. Pas na sluitingstijd waren er een paar opstootjes met jongeren die wat overmoedig werden. De politie trad kordaat op en isoleerde onmiddellijk de onruststokers. Twee Nederlandse jongeren werden bestuurlijk aangehouden.

Geleerd uit verleden

De samenwerking tussen beide politiediensten verliep vlekkeloos. “We hadden ons uitstekend voorbereid”, vertelt Kris Demeyere, Eerste schepen en door de vakantie van Piet De Groote momenteel ook waarnemend burgemeester van Knokke-Heist. “Van echte overlast was er dan ook nooit sprake. De samenwerking met de Nederlandse politie is een recente verandering. We hebben uit voorgaande situaties geleerd, want elk jaar opnieuw worden we geconfronteerd met Nederlandse jongeren die naar Knokke-Heist komen afgezakt. Daar hebben ze trouwens alle recht toe, maar voor ons is het in dit geval beter om met de Nederlandse cavalerie samen te werken.”

Kris Demeyere.
Kris Demeyere. © GF

Demeyere kan alleen maar tevreden terugblikken op hoe de politie alles aangepakt heeft. “Die twee bestuurlijke aanhoudingen zijn maar een kleinigheid in het geheel. De politie was duidelijk in het straatbeeld aanwezig en heeft met de jongens gesproken. Ook de mensen van de horeca mogen heel fier zijn op hoe ze het gedaan hebben. Er was een goeie interactie met de politie en de jongeren.”

Meestal tot 18 juli

Ook deze week verwacht Demeyere nog wel wat Nederlandse jongeren in zijn gemeente. “Over het algemeen duurt dat tot 18 juli, hebben we intussen geleerd. Iedereen is welkom, zolang ze zich aan de regels houden en zich respectvol gedragen.” Met één kanttekening: de Nederlandse regering heeft het sluitingsuur van de horeca deze week opnieuw vervroegd. Demeyere: “We zullen de komende dagen en weken moeten afwachten om te zien welk effect dat op onze gemeente zal hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier