Opstand tegen afbraak klooster Rode Nonnen in Brugge

Redactie KW

Een tiental verenigingen zijn in Brugge gestart met een protestactie tegen de afbraak van het klooster van de Redemptoristinnen in de Katelijnestraat in Brugge. Het slotklooster is verkocht aan een projectontwikkelaar uit Oostkamp. Die wil het vroeg-neogotische klooster dat een belangrijke architecturale waarde heeft slopen om er appartementen op te trekken.

Bij de verenigingen zijn ondermeer SOS voor een leefbaar Brugge, Brugge die Scone en de Stichting Marcus Gerards. Ze willen dat het domein als monument wordt beschermd.

Volgens Andries Van den Abeele is de waarde van het voormalige slotklooster onbekend. Niemand mocht er vroeger binnen en ook nu wordt het complex nog steeds voor de buitenwereld afgesloten. Dat mag volgens hem geen reden zijn om het te vernietigen. De zusters Redemptoristinnen of Rode Nonnen waren meestal van rijke afkomst. Het interieur van het klooster is dan ook sober maar monumentaal.

De kerk van het klooster zou volgens de plannen die het Brugse schepencollega al met een positief advies doorstuurde naar AHROM behouden blijven maar dan zonder sacristie, biechtkamer en trap om op het doksaal te kunnen. Volgens de actievoerders wordt door deze ingrepen elke herbestemming van de kerk belemmerd waardoor ze op termijn aan verval wordt overgeleverd.

Volgens Andries Van den Abeele is Monumentenzorg een beschermingsdossier aan het voorbereiden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.