Opnieuw nationale stakingsoproep dit weekend

Redactie KW

De vakbonden bij Carrefour roepen op om zaterdag het werk neer te leggen in alle geïntegreerde winkels van Carrefour. Als er volgende week geen vooruitgang in het dossier komt, dreigt ook volgende zaterdag opnieuw een nationale stakingsoproep.

De oproep komt er na nieuw sociaal overleg dinsdagavond. Dat overleg leverde onvoldoende op, aldus de vakbonden. De bonden willen “spijkerharde garanties” dat er nog steeds winkels in eigen beheer blijven bestaan en dat er tewerkstellingsgarantie is. Die garantie is er volgens de bonden niet. Een bijkomend breekpunt zijn de besparingsplannen van de directie. Volgens LBC-secretaris Chris Van Droogenbroeck wil de directie besparen op zaken die in sectoraal overleg worden beslist, zoals het inleveren op de toeslag voor late uren, een blokkering van de baremieke toeslag de komende jaren of het inleveren op vakantiegeld en een kerstpremie.

“Wij willen ook besparen en hebben andere pistes, maar zij blijven bij hun eigen voorstellen. Wat is nu de bedoeling van de directie: besparen om verder te kunnen of de sectorale loon-en arbeidsvoorwaarden onderuit halen?”, zo vraagt Van Droogenbroeck zich af. Volgens de vakbondsman is de kans groot dat er opnieuw een stakingsoproep komt volgende week als nieuw overleg -op 26 mei is een nieuwe ontmoeting gepland- geen vooruitgang biedt. “Deze firma doet geen moeite om een staking te vermijden. Gelooft ze wel zelf nog in een toekomst”, aldus nog de LBC-er. De stakingsoproep geldt voor de 117 geïntegreerde winkels van Carrefour in ons land, op een totaal van 627. Het is opnieuw een verlengd weekend, wat van zaterdag een belangrijke omzetdag maakt voor Carrefour.

De directie heeft kennis genomen van de stakingsoproep en doet daarover nog geen uitspraken. “De oproep ligt alvast niet in lijn met de gemaakte afspraken”, luidt het voorlopig. De kans is groot dat er opnieuw een sociaal bemiddelaar wordt ingeschakeld. Woensdag sloten drie Carrefour-winkels al de deuren, uit onvrede met de herstructurering bij de distributieketen. Het gaat om de hyper in Sint-Pieters-Leeuw en twee supermarkten in Blanden en Cointe. Carrefour kondigde eind februari een grote reorganisatie van het winkelnetwerk aan, waardoor 1.672 banen op de tocht staan. (belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.