Opnieuw discussie over kerken op gemeenteraad Diksmuide

Redactie KW

Opnieuw veel discussie over de Diksmuidse kerkgebouwen op de gemeenteraad van maandag 27 juni. De oppositiepartijen willen betrokken worden in de ontwikkeling van een visie rond de herbestemming van kerken. En tevergeefs was hun vraag om het agendapunt over een onderhandse verkoop van het kerkgebouw van Kaaskerke uit te stellen.

Er lagen 13 jaarrekeningen van kerkfabrieken voor op de jongste gemeenteraad waarvoor schepen Martin Obin (CD&V) een gunstig advies vroeg. Koen Bultinck (VB) wees op een recente nota van Vlaams minister Geert Bourgeois waarin wordt opgeroepen om een visie te ontwikkelen over herbestemming van kerken. “Worden wij daarin betrokken ?” vroeg hij. Jan Van Acker (Idee2006) vroeg nog eens dat alle mensen die betalen voor de kerken, er ook gebruik mogen van maken. Ook hij vroeg om betrokken te worden bij het opstellen van een visie over de toekomst van de kerkgebouwen. Martin Obin zei dat hij hun opmerkingen zou meenemen en riep hen alvast op om suggesties in te dienen. Een antwoord waarmee de oppositiefracties op hun honger bleven zitten.

Enkele agendapunten verder barstte de kerkdiscussie pas goed los. Omdat het in erfpacht geven van het kerkgebouw van Kaaskerke niet is gelukt, wil de meerderheid over gaan tot een onderhandse verkoop voor minstens 250.000 euro. Marc Deprez (Idee2006) en Jan Colaert (N-VA) stelden voor om het agendapunt uit te stellen, omdat er volgens hen nog mogelijkheden zijn voor het gebouw. Jan Colaert dreigde er mee om de procedure te laten toetsen door de toezichthoudende overheid. Volgens Koen Bultinck (VB) zat het dossier juridisch zwak in elkaar. Burgemeester Lies Laridon zei dat alle alternatieven onderzocht werden maar dat die niet financieel haalbaar waren.

(TVDA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.