Opkuiswerken gestart na zware brand bij Matco

© MV
Redactie KW

Door de hevige brand bij Matco is Waregem is een groot deel van het chemiebedrijf verwoest. Bij de bluswerken is latexproduct in de riolen en beken terechtgekomen en in de zone waar roetneerslag is, raadt de gemeente aan om groenten uit de tuin extra goed te spoelen. De brandweer is nog altijd op de site aanwezig.

Bij chemiebedrijf Matco woedde woensdagavond een zware brand. Uit metingen bleek al gauw dat de enorme rookwolk geen giftige stoffen bevatte, maar uit voorzorg werd aan omwonenden gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. De gemeente raadt bewoners ook aan om groenten uit de tuin overvloedig te spoelen en om regenwater voorlopig enkel voor sanitair te gebruiken.

“Tot twee jaar geleden was Matco een Sevesobedrijf, maar ondertussen werken zij voornamelijk nog met aceton en latex. Daardoor was het risico op gevaarlijke stoffen in de rook beperkt“, zo vertelt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). In overleg met het gemeentelijk crisiscentrum, werd besloten om het latexproduct weg te spoelen naar het zuiveringsstation van Aquafin. “Een deel van het product is bij het blussen echter in de riolen en beken terechtgekomen. Alle middelen worden nu ingezet op dit zo snel mogelijk op te ruimen.”

De opslag- en productieruimte van Matco ging volledig in de vlammen op, enkel burelen bleven gespaard. Een gespecialiseerde firma wordt ingezet om de instabiele gebouwen af te breken. Matco wil zo snel mogelijk starten met de heropbouw. In de loop van donderdag werd de perimeter rond de site verkleind tot honderd meter en het callcenter voor bedrijven en burgers werd ook opgedoekt. Burgers kunnen terecht op de website van de stad Waregem voor meer informatie. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier