De Belgian Cats hadden in Wit-Rusland met vijf punten verloren en wisten zaterdag dus wat hen te doen stond: met minstens zes punten verschil winnen. Geen sinecure, want de Wit-Russische ploeg is een sterk geheel. Al toonden de Cats dat ook zij kaas hebben gegeten van basketbal en wonnen uiteindelijk ook met zes punten.

Opvallend was de West-Vlaamse inbreng. Emma Meesseman, Julie Vanloo, de zussen Kim en Hanne Mestdagh, Kyara Linskens, het zijn allemaal topbasketbalspeelsters uit onze provincie. Net als coach Philip Mestdagh, trouwens. Voeg daarbij nog dat een Ann Wauters al een aantal jaar in Bellegem woont en een Marjorie Carpréaux voor Waregem speelt en het mag duidelijk zijn dat West-Vlaanderen een cruciale rol speelt.

Emma Meesseman. © Belga

Is het daarom dikkenekkerige prietpraat dat de Belgian Cats zonder de West-Vlaamse inbreng niet naar het EK zouden gaan? Wie niet onze provincie komt, zal dat wellicht beweren. Maar zij zullen ook moeten toegeven dat West-Vlaanderen dé provincie is als om het Belgische damesbasketbal gaat.

De statistieken spreken voor zich: tegen Wit-Rusland bestond de basisvijf uit drie West-Vlaamse speelsters (Meesseman, Vanloo, K. Mestdagh), 'inwijkeling' Wauters en de voor Waregem spelende Carpréaux. Samen waren zij goed voor 49 van de 67 punten. Bovendien vonden ook Linskens (6) en H. Mestdagh de weg naar doel.

Julie Vanloo. © Belga

In die optiek is het jammer dat de thuiswedstrijden in deze kwalificatieronde voor het EK in Namen werden gespeeld, al is deze stad natuurlijk de thuishaven van een Belgische topploeg en is de accommodatie er heel mooi. Maar het valt toch te overwegen om een volgende keer het gros van de Belgian Cats eens op vertrouwde West-Vlaamse bodem te laten spelen.