Zonder ingrijpende maatregelen wordt de strandwijk een strontwijk

Dirk De fauw (rechts) is voorzitter van de kustburgemeesters.
Stefan Vankerkhoven

Dirk De fauw voert dezer dagen als voorzitter van de kustburgemeesters keiharde promotie voor het strand van Zeebrugge: al wie geen strandpasje voor Oostende bemachtigt en wie geen plaatsje meer vindt in het overvolle Blankenberge, is deze zomer van harte welkom op de 1600 meter brede ‘plage’ van de Bruggelingen. Maar het wordt een Herculische opdracht om nieuw leven te pompen in de al jaren doodzieke Zeebrugse strandwijk.

Met dit initiatief probeert de Brugse burgemeester de relance van Zeebrugge in te luiden. Een mooi en nobel initiatief, maar tussen droom en werkelijkheid gaapt er in Brugge Plage nog een diepe en brede kloof. Op topdagen waren er vorig jaar in Zeebrugge amper 9.000 badgasten, terwijl Westtoer uitrekende dat er in het mulle Zeebrugse zand plaats is voor 45.000 strandgangers.

Er gaapt tussen droom en werkelijkheid een diepe kloof in Brugge Plage

De Brugse centrummanager Ilse Snick mag van geluk spreken dat haar opdracht zich dezer dagen beperkt tot het omtoveren van het Brugse stadscentrum tot trendy shoppingstad. Een fluitje van een cent in vergelijking met de ambitie om nieuw leven te pompen in de Zeebrugse strandwijk. Voor de omvorming van Zeebrugge tot hippe badstad zou best ook de hulp van de Brugse noodplanningsambtenaar Tom De Waele ingeschakeld worden. Die kon de voorbije weken het coronavirus in Brugge de baas, misschien vindt deze Brugse Dokter Bibber ook een doeltreffend vaccin voor risicopatiënt Zeebrugge?

Want zonder hoogdringende ingrepen zullen de vijf horecazaken, één winkel, twee terrassen, zes damestoiletten, vier herenwc’s en drie urinoirs in het Badengebouw de invasie van 45.000 Belgische toeristen nooit doorstaan. Het gevaar is reëel dat de Zeebrugse strandwijk een echte ‘strontwijk’ wordt. Dat zijn niet onze pipi-kaka woorden, deze dichterlijke alliteratie komt uit de poëtische mond van André Carton (88), die al heel zijn leven in Zeebrugge woont. Hiermee klaagt deze ‘gebrakt en gespogen’ bewoner van de strandwijk niet alleen de vele honden- en zeemeeuwenpoep maar ook het grote gebrek aan winkels en horecazaken in Zeebrugge aan.

Burgemeester Dirk De fauw beseft dat ingrijpende maatregelen nodig zijn. Hij voorziet mobiele toiletten, een pop-up horecazaak, extra parkeerplaatsen in weides langs de Kustlaan. En er mogen deze zomer opnieuw ijsjes en boules de Berlin verkocht worden op het strand. Een luxe waarvan de Brugse badgasten jaren verstoken bleven. De badzone zal deze zomer verbreed worden met 190 meter om meer baders op veilige afstand van elkaar te laten zwemmen. Brugge onderhandelt ook met NMBS om meer treinen te laten toekomen in Zeebrugge Bad.

Desnoods zullen de vele dagjesmensen in zones op het strand geparkeerd worden. Ze zullen in elk geval niet hun handdoek mogen open plooien in de strook waar de ondergrondse elektriciteitskabels vanuit de windmolenparken op zee aan land komen. Om die reden worden volgende week 200 van de 430 strandcabines in Zeebrugge verplaatst. Een heel puzzelwerk voor de Brugse stadsadministratie…