Zomerbar

Lectrr

Cartoonist wordt columnist: Steven ‘Lectrr’ Degryse ruilt zijn tekenpen voor een klavier. Een hele zomer lang mogen we hier proeven van zijn schrijfkunsten.

Iemand vond het een geniaal idee om een zomerbar te beginnen op het binnenplein van een leegstaande fabriek. Dat de helft van het personeel de zomer zal afsluiten met tetanus moet men er maar bijnemen: verweerde asbestplaten en roestig metaal ogen nu eenmaal goed op Instagram en dus zit de halve stad veel te dure mocktails te drinken in krakkemikkige zetels onder vermolmde paraplu’s. De regen nemen we er allang bij, deze zomer probeert ons evolutief in de richting van kieuwen te sturen.

De helft van het gezelschap luistert naar het betoog van Loes, de andere helft hun aandacht bevindt zich in haar decolleté. Vol overgave vertelt ze over wat voor kutzomer het alweer was. Dat haar vakantie eerst in het water was gevallen door code rood, daarna door bosbranden en tot slot door een goeie overstroming waarbij haar living blank kwam te staan nadat de septische put overstroomde en kak omhoog kwam langs de pompbak.

Voor je het beseft, zal zelfs deze zomer baden in idyllische herinneringen

Dat ze de hele winter weer vitamine D-pilletjes zou mogen slikken omdat ze er niet één dag in geslaagd was om wat zonnestralen op te vangen. Eén voor één zijn we het met haar eens en gooien we onze klachten over deze rotzomer op tafel. Dat we het beu zijn om te muilen met een mondmasker aan. Dat zandzakjes het dichtst waren dat we bij het strand zijn geweest. Dat we spijt hebben van die barbecue in kwetsbaar bosgebied.

Aan eender welk tafeltje in deze streng gereglementeerde oase van vrijheid zie ik mensen die aan het klagen zijn over de flauwe zomer. Her en der worden plannen gesmeed om Frank Deboosere te kidnappen en een lesje te leren. De algemene teneur is er eentje van teleurstelling.

En toch weet ik dat er hoop om het hoekje loert. Als straks de schoolpoorten weer open zullen gaan, en we massaal in de file staan om de loonslaaf uit te gaan hangen, dan zullen onze herinneringen weer verwateren.

Dag na dag zal het verlangen naar de zomer groter worden en voor je het beseft zal zelfs de zomer van 2021 baden in idyllische herinneringen. Omdat uiteindelijk alles beter is dan de uitzichtloze grijze maanden waarin we ons van negen tot vijf afbeulen voor het geluk van een anonieme aandeelhouder. Zelfs natgeregend worden op een treurige zomerbar of kak opdweilen in jouw eigen living.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier