Zo’n groot duingebied vlakbij Oostende, zou dat niet super zijn?

Na de stormen zat de Zeedijk op sommige plaatsen volledig onder het zand. © PM
Hannes Hosten

De Kustweg afschaffen tussen Mariakerke en Middelkerke? Het lijkt op het eerste zicht een compleet geschift idee. Een weg opheffen, dat doet toch niemand? Maar als je verder denkt, is het idee eigenlijk niet zo gek. Dat stuk Kustweg wordt niet zo heel veel gebruikt en met de Nieuwpoortsesteenweg is er vlakbij een evenwijdig alternatief. Na een storm moet steevast zand geruimd worden en dat kost tijd en geld. Vorig jaar gebeurde dat tien keer. De Lijn moet er ook tramsporen vrijmaken en de stad moet er de zeedijk ruimen. Inspanningen die niet meer nodig zijn als er geen weg zou liggen.

“Het pittoreske duinenkerkje zou zijn naam weer alle eer aan doen”

En zo’n groot duingebied vlakbij Oostende, zou het niet super zijn? Voor wandelaars, zonnekloppers, spelende kinderen? Als natuurgebied? Als extra troef voor het provinciedomein Raversyde en voor het dorp Raversijde, dat helemaal in de duinen komt te liggen en zo ongetwijfeld extra toeristen kan lokken? Voor het duinenkerkje? Dat zou zijn naam weer alle eer aandoen, nadat een deel van de open ruimte in de omgeving moest wijken voor een verkaveling.

De Kusttram is nog de grootste (en duurste) moeilijkheid, maar niet onoplosbaar. Een overkapping van het bestaande tramtracé is wellicht de goedkoopste oplossing. Daarboven krijgen de duinen dan vrij spel. De tramsporen verleggen zou heel wat moeilijker zijn, maar heeft als voordeel dat de luchthaven kan worden meegenomen en rechtstreeks per tram bereikbaar zou zijn.

Waar wachten we op om het idee serieus te onderzoeken, vraag je je dan af. Of zelfs: waarom zijn we daar nog niet mee bezig? Want het idee is al jaren oud. De bevoegde minister wil het voorstel bekijken in het kader van de totaalvisie op de kustverdediging, het zogeheten ‘complex project kustvisie’. Dat project startte in 2017, de besluitvorming is ten vroegste voor 2024. En zo word je weer met beide voeten uit het zand en in de harde realiteit gekwakt. Om in Vlaanderen iets te beslissen, heb je een zee van tijd nodig…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier