Zien drinken, doet drinken, toch?

Had je mijn 17-jarige ik proberen uit te leggen dat ze een maand lang geen alcohol mocht drinken, haar wereld was zonder twijfel ingestort.

© AN

Niet omdat ze zo verzot was op sloten goedkope vodka, liters schraal bier en halve literglazen Why Not (een brouwsel dat zowat alle soorten alcohol bevatte die op dat moment bekend waren aan de mensheid). Ook niet omdat ze het gezellig vond om halve nachten haar maaginhoud onelegant weer in de toiletpot te kieperen. Zelfs niet omdat ze er zo van genoot om met een houten kop in de les te zitten. Wel omdat niet drinken voor watjes was. En watjes, die hebben nu eenmaal geen denderend sociaal leven. Wie een watertje op café durfde te bestellen, werd steevast ‘uitgelachen’. Ik zou dan ook graag groepsdruk aanwijzen als de schuldige van mijn gooi naar de titel van ‘Bierkoningin’. In godsnaam, ik vond (en vind) bier niet eens lekker!

We gunnen onszelf graag eens wat en geven nog vaak toe aan groepsdruk

Ondertussen ben ik verantwoordelijk voor het betalen van mijn eigen rekeningen. Daarbij komen houten koppen en nachtjes boven de wc-pot niet van pas. Ik ben dus ouder en wijzer geworden. Op de occasionele vodka Red Bull na, drink ik nog amper alcohol. Achteraf bekeken kan ik dat soort gedrag dan ook alleen beschrijven als een tikje triest. Gelukkig heb ik de indruk dat de 17-jarigen van vandaag intelligenter zijn dan ik toen was. Ze lijken te beseffen dat alcohol een softdrug is en alcoholverslaving geen lachertje. Mede omdat het zelden serieus genomen wordt. Iemand die elk weekend een lijntje coke snuift is een drugsverslaafde, iemand die elk weekend 20 pinten drinkt is ‘gezellig’.

Daarom valt wat De Zonnewijzer doet ook niet af te keuren. Sommige mensen zijn inderdaad best wel in staat om op zichzelf de goede keuzes te maken. Maar laat ons eerlijk zijn, de meesten onder ons zijn dat niet. We gunnen onszelf graag eens wat en geven, ook als volwassenen, nog vaak toe aan groepsdruk. Niets moeilijker bijvoorbeeld dan op dieet zijn, met je vrienden naar de McDonalds gaan en daar een slaatje moeten eten. Nee, dan ga je beter naar een saladbar. Hetzelfde geldt voor alcohol: zien drinken, doet drinken. Door die mogelijkheid weg te nemen proberen ze bij De Zonnewijzer een toch al kwetsbare groep een duwtje in de rug te geven. Daarvoor kan ook jij al eens een Jupiler 0.0 uitproberen. Toch?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.