Zal veroordeelde roofmoordenaar ooit gedijen in onze maatschappij?

© Foto Kurt
Jean Pierre Terryn

Adriano Neves is bevestigd in zijn rol van de bad boy. Het West-Vlaamse assisenhof veroordeelde de 23-jarige Brugse Angolees tot 28 jaar opsluiting.

De maatschappij, die op zijn assisenproces vertegenwoordigd wordt door de zeven mannen en de vijf vrouwen van de volksjury, vindt hem ronduit schuldig aan roofmoord op zijn weldoener Pierre Cattrysse uit Sint-Kruis, de 77-jarige vrijgezel, gepensioneerd onderwijzer en ex-stadsgids van Brugge. De schuld is niet verrekend in de hoogste strafmaat van 30 jaar cel, maar net eronder: 28.

Hoogwaardig zelfbeeld

Adriano Neves met zijn hoogwaardig zelfbeeld veinsde zijn hele proces de onschuld zelve. Zelfverzekerd als hij is, ging hij ervan uit dat de balans in zijn voordeel zou overhellen. En ja, hij had Pierre Cattrysse bij de keel gegrepen, maar niet met de bedoeling de bejaarde te doden. Volgens de dader liep het uit de hand. Ook al kreeg hij het net niet over de lippen: “Het was een ongeluk”.

Een gevaar voor de maatschappij

Schijn bedriegt. Het college van drie deskundigen – twee gerechtspsychiaters en een psycholoog – concludeerde dat Adriano Neves een emotioneel kil en arrogant kereltje is, zonder schuld- of schaamtegevoel. Hij is een manipulator en een haast psychopatisch leugenaar. Dezelfde experten stellen dat Adriano Neves zelfs een gevaar voor de maatschappij betekent.

Behekst door geld

Deze gevaarlijke jongeman had zijn eigen perceptie van het leven en de wereld om hem heen. Dit laatste beperkte zich tot Brugge. Als tiener vergooide hij de kans, die zijn ouders hem gaven om in ons land te studeren en om later een volwaardige job uit te oefenen. De Angolees Neves raakte al vroeg verblind door welvaart en voorspoed rond zich. Hij redeneerde dat ze enkel te verdienen door het geld en niet door te werken. Hij leek erdoor behekst. Hij was gestigmatiseerd dat geld, en uitsluitend geld de enige waarborg voor goed leven is.

Afrikaanse cultuur

Bovendien voelde hij zich verantwoordelijk voor het wel en wee van zijn moeder en zijn zussen. Het zit in de Afrikaanse cultuur ingebakken dat de enige man in het gezin verantwoordelijkheid draagt voor het welzijn van de anderen.

Geldzucht het enige motief

Geldzucht was zijn enige motief. Zo is uit het debat op assisen gebleken. Adriano Neves wilde zo snel mogelijk geld, veel geld. Want zelf had hij geen rooie duit: min 0,51 euro op de zichtrekening en 0,34 euro op de spaarrekening bij Belfius. Pakweg duizend euro was voor hem, een jonge, simpele Angolees van nauwelijks twintig jaar, die geen cent bezat, al veel. Het manna uit de hemel.

Gemakkelijke prooi

Adriano Neves vond een gemakkelijke prooi in zijn niet onbemiddelde, maar weerloze buurman. Neves koos voor de kortste en gemakkelijkste weg, de frontale én vooraf geplande aanval. Als een sluw roofdier besloop en overmeesterde hij Pierre Cattrysse. De brave vrijgezel uit Brugge had het ongeluk hem in huis te halen.

Zal hij ooit gedijen?

Adriano Neves zocht al tijdens zijn voorhechtenis uit waarom het zo ver is gekomen, maar raakte er na drie jaar niet uit. Nu krijgt hij 28 jaar om zich te bezinnen. In theorie. In de praktijk kan hij na een derde vrijkomen. We hebben sterke twijfels dat een ander mens de gevangenispoort achter zich zal dichtslaan en dat hij zal kunnen gedijen in onze samenleving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier