Wie is West-Vlaanderens Mooiste?

© FV
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Frederic Vansteenkiste is getrouwd en papa van twee dochters. Hij werkt voor afvalintercommunale MIROM in Roeselare. Voor kw.be blogt hij regelmatig over zijn bestaan als autoloze burger.

Haar komst wordt al wekenlang aangekondigd. Ze staat aangekondigd in het straatbeeld, ze gaat over de tongen en er wordt over haar geschreven in de kranten. Jawel, ze komt weer naar Roeselare: West-Vlaanderens Mooiste. We hebben het voor alle duidelijkheid niet over Emily Van Eeckhoute, want hoewel zij rechtmatig de titel van ‘Miss West-Vlaanderen’ draagt, is zij niét West-Vlaanderens Mooiste. Niet hetzelfde.

Wie of wat dan wel? Daar bestaat eigenlijk geen pasklaar antwoord op.

De mooiste, da’s een superlatief en daar kunnen we dus niet licht over gaan. Het is ‘West-Vlaanderens Mooiste’ en niet zomaar ‘West-Vlaanderens ça va nog’ of ‘West-Vlaanderens kan der mee deure’. De mooiste, da’s een titel die je moet verdienen.

Als je geluk hebt, laat ze je zelfs haar verborgen plekjes zien

Over smaken valt niet te twisten, maar dat ‘West-Vlaanderens Mooiste’ tot het meest oogstrelende van de provincie behoort, staat duidelijk buiten kijf. De liefhebbers die er van willen proeven zijn immers talrijk. Haar bewonderaars komen van heinde en verre en ze zijn van diverse pluimage. Krasse knarren en jonge springers, klassieke stijlvolle heren en coole hipsters. Er zijn heel veel mannen die zich tot haar aangetrokken voelen, maar ‘West-Vlaanderens Mooiste’ kan ook vrouwen bekoren.

En iedereen heeft zo z’n redenen. Er zijn er die vallen voor haar strakke lijnen, maar je hebt evenveel fans van de glooiende welvingen. Anderen zijn gecharmeerd door haar pittige karakter of betoverd door haar veelzijdigheid.

Ook qua aanpak zijn de meningen verdeeld. Je hebt zoals overal de alfamannetjes die de aandacht trekken met een blits pakje en er vooral snel invliegen. Dat type is vaak ook snel klaar natuurlijk. Maar je hebt net zo goed geduldige genieters die het traagjes doen, verleiders met tijd die zich gewoon op het gemak door haar laten leiden en er de tijd voor nemen. Sommige mensen benaderen haar samen met een vriend en er zijn er zelfs die ze in groep aanpakken. Maar dan is het kwestie van goed af spreken wie als eerste de beklimming voor zijn rekening neemt natuurlijk.

Er zijn er die vallen voor haar strakke lijnen, maar je hebt evenveel fans van de glooiende welvingen

Feit is: ‘West-Vlaanderens Mooiste’ toont zich een begeerlijke partner voor quasi elke aanbidder. Ze neemt je mee naar vertrouwde plekken, langs romantische parkjes en kabbelende beekjes. Als je geluk hebt, laat ze je zelfs haar verborgen plekjes zien. Ze pakt uit met verrassende wendingen en brengt je wat bij over dingen die je dacht te kennen. Maar wees op je hoede, want het kan ook snel bergaf gaan en dan komt het er op aan de pedalen niet te verliezen.

Want zoals dat met elke veroveringstocht het geval is, is ook deze queeste niet zonder risico. Wie er aan begint, kiest zelf hoe ver hij gaat. Soms is een slippertje niet uit te sluiten en ga je ook eens op je bek. Wie ‘West-Vlaanderens Mooiste’ onderschat, wacht potentieel een pijnlijke morning after, vol ontnuchterende spierpijn en klaagzang over ‘waarom je er ooit aan begonnen bent’.

West-Vlaanderens Mooiste … ze spreekt tot de verbeelding.

We wensen al wie er zich de komende dagen durft aan te wagen alvast goeie moed. En vergeet je helm niet op te zetten, want veiligheid voor alles.