West-Vlamingen scoren aan 22 procent

Yves Lampaert op de piste in Roubaix. © BELGA
Tom Vandenbussche

De uitslag van Paris-Roubaix is een gepaste weerspiegeling van het voorjaar van onze West-Vlaamse profrenners. Vier man in de top elf en alom vertegenwoordigd in het wedstrijdverhaal. Een grote klassieke zege zit er momenteel niet in, maar we mogen voor de toekomst goede hoop hebben dat daar verandering in komt.

Jens Keukeleire werd zesde op de Velodroom van Roubaix, Yves Lampaert zevende, Jens Debusschere negende en Sep Vanmarcke elfde. En Bert De Backer, die op slechts enkele minuten van de West-Vlaamse grens woont, finishte als twaalfde. Het is een opvallende wetenschap. In een internationaal deelnemersveld neemt een klein deeltje van België ruim 30 procent van de eerste twaalf plaatsen in.

Als een grote verrassing kwam het niet. Van Dwars door Vlaanderen tot Paris-Roubaix, de West-Vlaamse profs waren niet uit het wedstrijdbeeld (en de einduitslag) weg te denken. In dé vijf wedstrijden – Dwars door Vlaanderen, E3 Prijs Harelbeke, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix – waren er 20 (of 40 procent) toptienplaatsen voor Belgische renners. Daarvan werden er elf (22 procent) door West-Vlamingen weggekaapt: Jens Debusschere (3x), Jens Keukeleire (2x), Sep Vanmarcke (2x), Yves Lampaert, Nikolas Maes, Guillaume Van Keirsbulck en Jelle Wallays. En dat was nog niet alles. Zico Waeytens sloofde zich uit in functie van zijn succesrijke kopman Degenkolb, Tim Declercq reed in Paris-Roubaix 200 km in het offensief, Jarl Salomein leerde voor zichzelf koersen en Stijn Devolder – andermaal in pechmodus – had ook in bovenstaand toptienlijstje thuisgehoord.

Vanaf woensdag is het aan de specialisten van het (iets) langere klimwerk. Te beginnen met de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Waeytens en Gianni Meersman zijn daar onze voornaamste troeven en wie weet verrast Sep Vanmarcke in zijn zijn eerste Amstel. Beter dan nu wordt het niet, maar dat onze nieuwe verkiezing voor de beste West-Vlaamse profrenner van het seizoen een vette kluif wordt voor onze jury van specialisten, staat nu al vast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier