West-Vlaanderen is ontroerend goed

Deze week gaan we van start met de gloednieuwe reeks On(t)roerend Goed. (Foto Pieter Clicteur)
Bert Vanden Berghe

Na 100 afleveringen pakt KW Weekend uit met een nieuwe, boeiende fotoreeks.

Honderd afleveringen. Honderd fotografen. Honderd sublieme foto’s. Honderd prachtige verhalen. De reeks ‘West-Vlaanderen in beeld’ zit er op. Twee jaar lang brachten we in KW Weekend foto’s die onze provincie typeerden en tegelijkertijd ook atypisch waren. Even lang heb ik mij verwonderd over het fotografisch talent dat hier in onze provincie schuilt. Sommige deden het beroepsmatig, anderen bleven al jaren onder de radar. Er waren toevalstreffers bij, foto’s waarbij alles in een plooi viel of net heel berekende portretten.

West-Vlaanderen is een provincie die voortdurend groeit en verandert

Er was het wondermooie verhaal van Brian Decrop, over de liefde voor fotografie en zijn favoriet model: zijn hond. Een verhaal dat me naar de keel greep, een foto die meer zei dan duizend woorden. Er was het verhaal van Pieter Verhaeghe, wiens gezondheid niet altijd mee wil, maar met wiens foto ik meer dan de helft van de fotografen kon overtuigen om mee te werken aan de reeks. Er was de foto van Silvie Bonne, die vandaag onwaarschijnlijk mooie foto’s maakt vanuit New York, waar ze nu al bijna twee jaar woont. Er was het verhaal van de vrouw die badmatten ontwierp, de gast die bijna was neergebliksemd voor de foto, de man die fotografie aanzag als therapie voor het verlies van zijn zoon, de visser die met zijn iPhone een prachtige regenboog kon capteren op zee. Wat een foto’s, wat een verhalen.

Pieter Verhaeghe, roadfotograaf van onder meer Het Zesde Metaal, tovert ook dit soort pareltjes uit zijn lens. (Foto Pieter Verhaeghe)
Pieter Verhaeghe, roadfotograaf van onder meer Het Zesde Metaal, tovert ook dit soort pareltjes uit zijn lens. (Foto Pieter Verhaeghe)

Na honderd afleveringen nemen we afscheid met de reeks en pakken we uit met een – naar ons inzien – even straffe reeks: On(t)roerend Goed. West-Vlaanderen is een provincie die voortdurend groeit en verandert. Soms verdwijnen ook zaken die al jaar en dag vertrouwd aanvoelen. Het Casino van Middelkerke is daar een mooi voorbeeld van. Decennialang bepaalde het mee het beeld en de karakteristiek van de stad en streek, ook in ons hoofd. Als zoiets verdwijnt, dan is nostalgie de enige term die nog overblijft.

In elk dorp of stad in West-Vlaanderen vinden we erfgoed dat vandaag zo vanzelfsprekend is, dat we er al lang niet meer bij stilstaan. Tot het verdwijnt.

Silvie Bonne scoort dezer dagen met een Instagram-boek over New York, maar nam deze vlak bij haar vroegere thuis in Brugge. (Foto Silvie Bonne)
Silvie Bonne scoort dezer dagen met een Instagram-boek over New York, maar nam deze vlak bij haar vroegere thuis in Brugge. (Foto Silvie Bonne)

In KW Weekend staan we vanaf deze week opnieuw stil bij deze monumenten en gebouwen. Kijken we naar de schoonheid ervan, zoeken we het unieke verhaal in de geschiedenis ervan en brengen we het op een even eigenzinnige manier in beeld.

Onroerend goed wordt zo ontroerend goed. De eerste aflevering gaat van start in Oostende, toevallig ook de uitvalsbasis van onze vaste fotograaf Pieter Clicteur. Wij hopen dat u opnieuw met ons meeleest en samen met ons stilstaat. Geloof ons vrij, we hebben al flink wat afleveringen in de steigers en kunnen eerlijk gezegd niet wachten om ze op u los te laten. Elke vrijdag. In KW Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier