West-Vlaanderen, er zit meer in u, veel meer…

Drie West-Vlaamse professoren ontvingen de Francqui-Prijs uit handen van koning Filip en Herman Van Rompuy. © belga
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

West-Vlaanderen spant zich best nog wat beter in om onze wetenschappers te koesteren. Dat vindt hoofdredacteur Jan Gheysen nadat drie West-Vlaamse universiteitsprofessoren met de prestigieuze Francqui-Prijs aan de haal gingen, ook wel eens de Belgische Nobelprijs genoemd.

Drie jonge professoren zijn donderdag op het Paleis der Academieën in Brussel door koning Filip gelauwerd. Drie economen die een baanbrekende methode hebben ontwikkeld om financiële keuzes die gezinsleden maken te verklaren en zelfs te voorspellen. Het is nogal complex – wiskunde en economie op hun best, zeggen de wetenschappers – maar het biedt de overheid een instrument om de impact van maatregelen (belastingen, kindergeld, pensioenuitkeringen, huwelijkswetgeving) vooraf perfect te beramen. Een minister die de kinderarmoede echt wil bestrijden, kan geen alibi meer vinden in verkeerd begrepen of uitgevoerde decreten. Het is met het rekenmodel van de drie West-Vlaamse Francqui-winnaars allemaal perfect voorspelbaar.

Frederic Vermeulen, Laurens Cherchye en Bram De Rock zijn om nog andere redenen te koesteren wetenschappers. Ze zijn thuis in de wereld, hebben ook in het buitenland gestudeerd of gedoceerd, maar zijn en blijven verankerd in West-Vlaanderen. Bovendien onderstreept hun verhaal – u kan het hier én in de papieren krant lezen – op treffende wijze hoe belangrijk de campus Kortrijk van de KU Leuven is voor West-Vlaanderen. Braindrain is niet per se noodzakelijk voor succesvolle wetenschappelijke carrières.

Er is veel meer West-Vlaanderen dan we denken, op alle niveaus

Wetenschappers ambiëren geen theaterleven, maar ze verdienen wel vaker dan nu het geval is een podium. Misschien moet de provincie of de West-Vlaamse hogescholen een soort podium creëren waar we – vaker dan nu het geval is -beloftevol wetenschappelijk talent honoreren en aanmoedigen. Te vaak blijven talentvolle jongeren én gedreven wetenschappelijke professionals onder de radar. Dat geldt trouwens ook voor de media. Ook wij moeten niet aarzelen om die mensen voor het voetlicht te brengen.

Er is veel meer West-Vlaanderen dan we denken. Op alle niveaus. En niet het minst op wetenschappelijk niveau. Gun dat talent dan op zijn minst de aandacht die het verdient, West-Vlaanderen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier