Wees op je hoede voor het quarantainevirus

Grote Markt in Izegem (foto FM) © Frank Meurisse
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Nee, de strijd is nog niet gestreden en ja, we durven toch al een beetje juichen. Het slot is eraf gehaald, de kettingen mogen los, de deuren staan weer op een kier. Dat er af en toe eens zo’n deur wagenwijd zal open waaien, dat nemen we er graag bij. En dat virus? Dat lijkt ineens ver weg. Maar ver is niet nergens, het is er nog altijd. Maar allez, we kunnen toch alweer eens in de breedte familie ontmoeten, kameraden en kennissen over de dorpel helpen. Die zomer van 20 zal ons toch nog wat gezellige vakantiekiekjes leveren.

En terwijl wij dat bedenken, zien we meteen spelbedervende vragen oprijzen. Zijn we niet te voortvarend? Stevenen we niet regelrecht af op een tweede infectiegolf, erger en verwoestender dan die eerste? Houden we de deuren niet beter nog wat dicht? Wacht nog even…

Want toegegeven, hoe vervelend die lockdown ook was, hoe claustrofobisch die quarantaine ook ging voelen, hoe diep die lege dagen ook leken, ze hadden wel het voordeel van de duidelijkheid. Wie in zijn kot bleef, hield het coronavirus zonder twijfel buiten. Het was veilig, het voelde als iets nieuws, het bracht ons tot inkeer en maakte ons bewust dat we daarvoor onszelf geregeld aan het voorbij hollen waren. Zoals we voor corona bezig waren, zo moest het na corona zeker niet meer. We misten dan wel het gezelschap van familie en vrienden en we konden daar heel hard om zeuren, maar er overkwam ons niets. De straten waren overzichtelijk stil, de natuur aarzelde niet om dichterbij te komen, de wereld leek tot rust te komen en we konden ons wentelen in onze bubbel.

Op de een of andere manier bood die quarantaine ons een soort van comfort en dat mogen, kunnen en moeten we nu lossen. Dat zal niet eenvoudig zijn: de duidelijkheid is weg, we moeten zelf weer meer nadenken over wat kan en over wat we beter niet doen. Het wordt weer overal drukker, we worden weer aan de mouw getrokken en voor we het beseffen, zeggen we dat we heimwee hebben naar die quantainetijd. Laat je daar niet door vangen, ook al is het niet dodelijk, het is wel gevaarlijk, dat quarantainevirus. Want het wekt de indruk dat we in isolement kunnen overleven, terwijl we intussen beter zouden moeten weten. Kom, we gaan naar buiten!

Reageren? jan.gheysen@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier