We wensen jullie een geweldig voetbalseizoen (diepe zucht)

Eindelijk weer voetbal op de Heizel, maar dan wel zonder publiek. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Op 8 juli kreeg Waasland-Beveren gelijk van het BAS. De competitiekalender met 16 eersteklassers, een paar uren daarvoor zo trots door de Pro League voorgesteld, moest alweer de ijskast in. “We dachten dat we alles hadden gehad”, schreven we toen. We zijn drie weken verder en neen, we hadden nog niet alles. Begin deze week slingerden de nieuwe maatregelen door de heropflakkering van het coronavirus de bekerfinale en de start van de competitie op de helling. Indien gisteren ook de burgerlijke rechtbank de degradatie van Waasland-Beveren heeft nietig verklaard, is het vandaag voor de Algemene Vergadering van de Pro League helemaal herbeginnen. “We lossen het wel op”, klonk alvast woensdag. Diepe zucht. Want ze kregen geen fluit opgelost, afgelopen maanden. Dit verdienen de voetballiefhebbers niet. Dat er moet gestart worden zonder publiek, daar heeft niemand schuld aan. Maar dié puinhoop, een week voor de competitie moet van start gaan, daar moet een hele nieuwbouw op.

Waarbij een onafhankelijke professioneel orgaan – NBA-model – het hele profvoetbal in België moet organiseren. En dan hebben we het over een profcompetitie met maximaal 16 clubs, meer is in dit klein landje niet gezond. Vorige zondag pleitte Ivan De Witte in De Zondag zelfs voor 14 eersteklassers. Met de uitroep “1A en 1B: wég ermee, één eerste klasse!” Check. Wat ons betreft: met strenge licentievoorwaarden maar zonder degradatie en dus financiële heksentoeren. Ook zoals in de NBA. En alles daaronder: semiprofessioneel of amateurvoetbal. Niet minder interessant maar wel veel gezonder.

Het zal niet voor vandaag zijn. “We lossen het wel op”… En ook niet voor morgen. Maar we zijn het wel grondig beu, altijd weer op diezelfde nagel te moeten kloppen. We zijn daarom zo blij: ein-de-lijk weer voetbal, morgen in Brussel. Weliswaar zonder fans, maar tenminste met voetballers in plaats van advocaten op het veld. Antwerp lijkt een hapje te worden voor het intacte Club, nog sterker dan vorig seizoen. Want de Geat Old moet naar Brussel komen met de “overschot”, stelde Hugo Broos vorige week op deze pagina’s. En woensdag wisten ze niet eens waar en hoe ze nog konden trainen voor “de match van het jaar.” En toch zegt iets in ons: uitkijken, Club! In voetbal is alles mogelijk. Net als in de Pro League. Diepe zucht. We wensen jullie een geweldig voetbalseizoen.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier