We mogen ietwat chauvinistisch zijn: we zijn goed bezig!

© BELGA
Tom Vandenbussche

Deze namiddag heeft Carlo Bomans zijn WK-selectie voor Richmond bekendgemaakt. Opvallende vaststelling: maar liefst 10 (!) West-Vlamingen. Enig chauvinisme mag nu wel: we zijn goed bezig in West-Vlaanderen.

Zou de bondscoach in de loop van het weekend de wielerpagina’s van Krant van West-Vlaanderen onder zijn ogen gekregen hebben? We vermoeden het bijna, want zijn selectie vertoont opvallend veel gelijkenissen met onze suggesties. Alleen bij de juniores is er een kleine verrassing, want Gauthier Vandevyvere, vorige maand nog aan de slag op het EK, is zelfs geen reserve meer.

Mét Maes en Keukeleire

De selectie voor de wegrit bij de profs bestaat uit 33 procent West-Vlamingen: Sep Vanmarcke, Nikolas Maes en Jens Keukeleire. Stuk voor stuk ruimschoots verdiend. Vanmarcke bewees zijn uitstekend vormpeil in de Tour du Poitou-Charentes, Maes was in de Vuelta al drie keer present in een lange vlucht en Keukeleire toonde op de Europese Spelen in Bakoe dat er in moeilijke omstandigheden op hem gerekend kan worden. Jens Debusschere valt, net als schoonbroer Jürgen Roelandts (verrassend!), uit de boot. Nog opvallender in de negenkoppige selectie: vier Etixx-Quick.Steppers met Boonen als toonaangever. Over de rol van de West-Vlamingen hoeven we ons geen illusies te maken. Keukeleire en vooral Maes zullen al vroeg aan de bak moeten, Vanmarcke zal dan weer diep in de finale uitgestuurd worden, meer dan waarschijnlijk in functie van een ultieme versnelling van Gilbert of Van Avermaet.

We mogen ietwat chauvinistisch zijn: we zijn goed bezig!
© BELGA

Geen Daan Myngheer

Bij de beloften vinden we geen Daan Myngheer in de selectie terug. Ergens een verrassing, aangezien Daan zaterdag nog zijn profwaardigheid aantoonde tijdens de Brussels Cycling Classic, waar hij in diepe finale de aanvalstrom luidde, maar aan de andere kant ook een logisch gevolg van wat zich een maand geleden afspeelde. Toen Daan van bondscoach Jean-Pierre Dubois te horen kreeg dat hij niet geselecteerd werd voor het EK in Tartu, was de ontgoocheling wel heel erg groot. Hoe dan ook moet de Hoogledenaar niet panikeren: rustig blijven verderwerken aan de weg omhoog en dan komt de beloning er op termijn zeker, wie weet al komende maand met een profcontract bij Topsport Vlaanderen-Baloise.

Benjamin Declercq en Maxime Farazijn mogen wel mee naar het WK. Laatstgenoemde is al zeker van zijn debuut bij de profs, terwijl Benjamin na een tegenvallende (door pech getekende) campagne vooral de voorbije maand hoge ogen gooit. Kan hij er de komende weken nog enkele mooie prestatie aan toevoegen, lonkt misschien dan toch nog een overstap naar een hoger echelon. Dat zou dan misschien wel ten koste gaan van de overstap van Myngheer. Inderdaad, het leven van een ambitieuze wielrenner verloopt niet zonder zorgen.

Medaillekansen bij de juniores

Waar we ook zeker mogen naar uitkijken, is de wegrit bij de juniores. Met Stan Dewulf en Aaron Verwilst hebben we immers de tweede en de vierde van het voorbije EK in onze rangen. Beiden bewezen intussen dat ze nog altijd over een begenadigd vormpeil beschikken. Verwilst werkte een knappe driedaagse in Zwitserland af, terwijl Dewulf knap tweede werd in Herbeumont en lang vooropreed in de interclub in Remouchamps. Bovendien verwachten we dat beiden nog over reserves beschikken, aangezien ze in juni een hele tijd uit competitie bleven om hun examens af te werken.

We mogen ietwat chauvinistisch zijn: we zijn goed bezig!
© BELGA
We mogen ietwat chauvinistisch zijn: we zijn goed bezig!

Ten slotte wordt het afwachten wat Fenna Vanhoutte kan in de wegrit bij de dames juniores en hoe Ann-Sophie Duyck zich verweert in de tijdrit voor dames elites. Beiden mogen gerust de top tien ambiëren en wie weet zit er, zoals Ann-Sophie vorig jaar in Ponferrada bewees, wel een (heel) dikke vis in. Voor Yves Lampaert wordt het in de tijdrit bij de profs dan weer vooral een kwestie van ervaring opdoen en stelen met de ogen.

U hebt het goed gelezen. Het wordt een boeiend WK voor de West-Vlaamse wielerliefhebber.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier