We mogen best wat milder en minder snel oordelen

In de nasleep van het zinloos geweld werd opgeroepen om te betogen, dus uit voorzorg verzamelden tientallen agenten aan het station van Kortrijk. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Voor velen is het wellicht al oude koek, maar in de Kortrijkse gemeenteraad ging het deze week nog maar eens over de video die Vlaams Belang een tweetal weken geleden op sociale media postte. En meer bepaald over de reacties op die video.

Kijken naar de fel besproken beelden kost je net geen 30 seconden. De ideale lengte voor een videopost op sociale media. De gebeurtenissen zijn duidelijk en ondubbelzinnig. Een forse gast met een andere huidskleur gooit een blanke, tengere jongen enkele trappen naar beneden. Daarna geeft hij hem nog een mep en een trap tegen het hoofd. Meer dan voldoende om het halve land in rep en roer te zetten en blijkbaar ook om op te roepen tot deportatie, onthoofding en marteling van de 16-jarige ‘dader’ in kwestie.

Onze redactie had er een dagtaak aan om de racistische praat en de bedreigingen onder het artikel te verwijderen. Want ja, ook de vrije meningsuiting heeft grenzen. Natuurlijk kunnen de acties van de jongen niet, nooit door de beugel. Maar blijkbaar stonden slechts weinig mensen erbij stil dat een video van 30 seconden niet iemands volledige karakter weergeeft, of zelfs een volledige versie van de gebeurtenissen.

Wees dankbaar dat er geen mobiele camera’s waren toen wij die leeftijd hadden

Als dat wel zo zou zijn, zat ik wellicht al lang een gevangenisstraf uit. Voor die keer op mijn 13de dat ik de pestkop die mij al jaren het leven zuur maakte, bekogelde met een vers geslepen potlood. Of voor die keer op mijn 20ste toen ik besloot een kop lauwe koffie over de man uit te kieperen die het nodig vond mij zonder toestemming aan te raken. Of een paar weken geleden nog toen ik de man die het nodig vond om zijn hond midden op straat te mishandelen een stevige duw gaf.

Waren dat mijn beste momenten? Absoluut niet! Gaat dat over zinloos geweld? Natuurlijk, alle geweld is zinloos! Had ik dat moeten doen? Zeker niet! Hadden die mannen dat verdiend? Vatbaar voor debat. Het punt is dat we best wat milder en minder snel zouden mogen oordelen over een jongen van 16 die iets doms doet. Want laat ons eerlijk zijn. Als jouw hele leven gefilmd werd, zou jij dan beter uit jouw 30 slechtste seconden komen? Denk dus volgende keer twee keer na voor je oproept om iemand te onthoofden. En wees dankbaar dat er geen mobiele camera’s waren toen wij die leeftijd hadden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.