Wat nu Michel ? Vraag het anders eens aan Hein !

Michel Preud'homme kan het niet meer aanzien. © BELGA
Wouter Vander Stricht

Een ontnuchterend Europese avond, dat is het minst wat je kan zeggen van de 5-0 zeperd in Napels. Maar hoe moet het nu verder met Club Brugge .

Europese wedstrijden tegen Olympic Lyon, AS Monaco en Napoli ! De Belgische voetballiefhebber wreef zich begin deze week al in de handen. RSC Anderlect deed het gisteren, met een sterke Leander Dendoncker centraal in de defensie, goed, maar incasseerde toch weer die late gelijkmaker.

En het goede dat we woensdagavond te zien kregen van de jongens van Hein Vanhaezebrouck, stond dan weer in schril contrast met de prestatie van de Bruggelingen. Het historisch aspect van de eerste Champions League-wedstrijd van AA Gent werd in de aanloop wat overdreven benadrukt, maar de Gentenaars maakten op zijn zachtst gezegd een overtuigende entree. Ze verdienden te winnen, ook al omdat je haast niet merkte dat ze meer dan een helft lang na uitsluitingen van West-Vlaming Brecht Dejaegere en ex-KVO-huurling Thomas Foket in ondertal speelden.

Niks garandeert dat AA Gent bij Zenit, Valencia of Lyon ook eens geen pak slaag krijgt, maar de manier waarop Club Brugge zich donderdagavond naar de Italiaanse slachtbank liet leiden, dat zien we met Gent niet meteen gebeuren. Dries Mertens, blij als een kind dat hij mocht starten en kon scoren tegen Club Brugge, draaide zonder het misschien te beseffen en te bedoelen het mes nog dieper in de wonde : “We speelden nog te slordig,” klonk het. Gelukkig maar, zouden we zeggen. Of niet ? Moest de bolwassing nog groter zijn om sommige jongens wakker te schudden. Een nederlaag bij hekkensluiter Moeskroen met aansluitende donderpreek van preses Bart Verhaeghe volstaan alvast niet. Zoveel is duidelijk.

Wat een uitmuntende Ryan vorig jaar nog verdoezelde, wordt door een grabbelende Bolat nu des te duidelijker blootgelegd

Sorry, maar is dit waar Club Brugge voor staat? No Sweat, No Glory ? 500 Club Brugge-fans reisden mee naar Napels, jammer van hun geld. Met onze krant en in het zog van 3.000 Club-fans waren we getuige van de opperbeste sfeer in de hoofdstad van het noorden van Engeland. Het verlies met beperkte cijfers werd er nog geaccepteerd, de terugwedstrijd drukte de Bruggelingen al meer met de neus op de feiten. En sindsdien gaat het verder bergaf.

Het siert Michel Preud’homme dat hij na het ‘Drama van Napels’ de schuld op zich neemt, maar kent hij de oplossing wel nog ? De rist geblesseerden is al grotendeels weggewerkt, de nieuwkomers zijn gearriveerd, het seizoen is ondertussen al een eindje begonnen. Neem nu Vazquez, wat brengt die nog bij. Akkoord, met voorsprong de technisch meest onderlegde speler van Brugge, maar je moet ook een metertje lopen op dit niveau. En ondertussen moest miljoenenaankoop Hans Vananaken vanop de bank toekijken, net als Jelle Vossen overigens.

En wat een uitmuntende Ryan vorig jaar nog verdoezelde, wordt door een grabbelende Bolat des te duidelijker blootgelegd. Wat zou Tom De Sutter in Turkije gedacht hebben toen hij de match (al dan niet) volgde ? Wat Gert Verheyen dacht, deelde hij met de wereld. Een ander Clubicoon, Franky Van de Elst, vond Verheyen alvast de beste Bruggeling in Napels. Verheyen en Van der Elst waren dan misschien technisch niet wat sommige van de pretheertjes nu menen te zijn. De twee hebben een palmares waar de hele Club-kern samen waarschijnlijk nooit aan zal geraken. De mening van die mensen zou toch wat impact mogen hebben op een spelerskern. Maar we betwijfelen of dat ook zo is.

De non-verbale expressie die het al getormenteerde Michel Preud’homme in Napels tentoonspreidde, zegt genoeg. Misschien kan hij eens te rade gaan bij Hein, die heeft altijd een oplossing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier