Wat met onze miljoenen landbouwdieren die kreunen onder de hitte?

Els Van Campenhout
Els Van Campenhout Campagnecoördinator bij Animal Rights

Els Van Campenhout is campagneleidster bij dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Zij vraagt zich af waarom we het zo normaal vinden dat we als maatschappij woedend reageren als er huisdieren opgesloten zitten in bloedhete auto’s, maar er geen probleem mee hebben als varkens in gelijkaardige omstandigheden op hun dood moeten wachten aan het slachthuis.

Noot van de redactie: ceo Thomas De Roover De Brouwer van het slachthuis in Tielt weerlegde de beschuldigingen van Animal Rights al. “Een filmpje van tien seconden is niet representatief.” Lees het hier.


Augustus 2020. Het hele land kreunt onder de hitte. Overal verschijnen tips over hoe je je huisdieren het beste verkoeling biedt. Mensen delen massaal tips op sociale media over hoe je de wilde dieren en insecten kan helpen de voorlopig heetste periode van het jaar door te komen.

Kranten koppen Federale politie redt puppy uit snikhete koffer van 50 graden: “Eigenaars waren kwaad op ons, maar het dier is in beslag genomen”, Politieman redt opgesloten puppy uit oververhitte auto, Hondje sterft in snikhete wagen in Brugge, politie waarschuwt: “Je raam op een kier zetten heeft geen enkel effect in deze temperaturen”.

Intussen staat Animal Rights met camera in de hand bij het horrorslachthuis van Tielt, om te documenteren hoe het genormaliseerde geweld tegen dieren uit de veeteelt zijn dagdagelijkse gang kan gaan. Bij slachthuis Tielt rijden vrachtwagens af en aan bij temperaturen van rond de 30 graden. Animal Rights legt daarbij op beeld vast hoe vrachtwagens in de blakende zon staan te wachten.

De chauffeur zit in zijn cabine met airco, de dieren zitten opgesloten in gloeiende metalen trailers en krijgen geen enkele verkoeling tijdens hun laatste levensmomenten. Het schuim staat op hun lippen, sommigen dieren krijsen wanhopig. Er is geen ontkomen aan de hitte voor hen. Als je weet dat het bij een buitentemperatuur van 34 graden al heel snel kan oplopen tot 52 graden in de auto, kunnen we ons ook voorstellen hoe het moet zijn om urenlang in metalen trailers opgesloten te zitten.

Was dit een vrachtwagen vol honden geweest, dan stond Vlaanderen op zijn kop

Zou het een misdaad zijn om privéterrein te betreden wanneer je een hond uit een snikhete wagen redt? Waarom is het dan een misdaad om privéterrein te betreden om te filmen hoe varkens lijden in bloedhete metalen trailers? Is het niet onze plicht als beschaafde mens om het leed en onrecht te tonen dat men achter hoge hekken probeert te verbergen? We zijn er van overtuigd dat toekomstige historici de vee-industrie zullen veroordelen als een van de grootste misdaden uit de menselijke geschiedenis.

Moest dit een vrachtwagen vol honden geweest zijn in plaats van varkens, dan had Vlaanderen op zijn kop gestaan. Men zou strenge straffen eisen als men al niet het recht in eigen hand nam en de gevolgen zouden voelbaar zijn: het bedrijf in kwestie zou stante pede haar vergunning verliezen, alle dieren zouden een goede en warme thuis krijgen met alleen de beste zorgen. Wie nog maar nadenkt over hen te slachten of pijn te doen, zou getipt worden aan de dienst Dierenwelzijn en de politie. En dan spreken we nog niet over de strenge straffen die boven het hoofd zouden hangen van de eigenaars van de dieren, de transporteurs en het bedrijf waar de trailer zo lang in de zon stond.

We moeten onszelf als beschaafde mens de eerlijke vraag stellen, waarom onze maatschappij er alles aan doet om individuele honden een gruwelijke dood in een hete auto te besparen en waarom we stilzwijgend toekijken hoe slachthuizen normaliseren dat varkens letterlijk wachten op de dood in bloedhete metalen doodskisten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten