Wachten op het vervolg van een feestje dat op 16 juni al plaatsvond

Yves Lampaert op het WK met Wout van Aert. © BELGA
Tom Vandenbussche

Toen Yves Lampaert ruim zes jaar geleden als kersverse aanwinst van Etixx-Quick-Step de Driedaagse van West-Vlaanderen won, belden we Tom Steels op, zijn ploegleider en de man die sindsdien de trainingsschema’s van Yves opmaakt. Steels, zelf negenvoudig Tourritwinnaar en in 1999 derde in Parijs-Roubaix, sprak over een renner die bij Topsport Vlaanderen-Baloise twee jaar lang een heel goeie basis had meegekregen, toen al een duidelijke mening over training had en wist waarmee hij bezig was. Een renner die er keihard voor wilde werken, het juiste koersgevoel had en over de juiste ingesteldheid beschikte, maar ook nog progressie moest maken. En, zo sloot Steels af: “We moeten niet het oneindige verwachten, maar Yves zal binnen de twee, drie jaar nog stappen zetten.”

Yves heeft sinds het voorjaar van 2015 nog stappen gezet. Met Brugge-De Panne en twee keer Dwars door Vlaanderen prijken al drie WorldTourklassiekers op zijn palmares. Hij won een rit in de Vuelta en zette een tijdrit in de Ronde van Zwitserland naar zijn hand. Hij heeft drie Belgische titels op zijn naam staan en kroonde zich met zijn ploeg twee keer tot wereldkampioen ploegentijdrijden. Alleen het allerhoogste ontbreekt nog: een Monument. En het Monument dat het dichtst bij zijn kwaliteiten aanleunt, is ontegensprekelijk Parijs-Roubaix.

Al twee keer had Yves zijn droomklassieker kunnen winnen. In 2015 reed hij voorop met Greg Van Avermaet, maar toen sommeerde ploegleider Wilfried Peeters hem via de oortjes dat Zdenek Stybar de kopman van dienst was. Gevolg: Stybar werd tweede, Yves zevende. In 2019 raakte Yves voorop met Philippe Gilbert, ook al een ploegmaat. Gevolg: Gilbert koos vakkundig het ruime sop en won, Yves moest vrede nemen met plek drie.

Geen nood, zondag volgt misschien al kans drie. Vertelde Tom Steels in 2015 ook nog: “Als prof rijd je met de beste renners van alle generaties samen, waardoor het koersinzicht vaak een nog grotere rol speelt dan het fysieke aspect. Ook daarin moeten we Yves de tijd geven om te groeien.”

Gelooft u dat hij dat inzicht heeft? Dat niet Asgreen, Sénéchal of Stybar, maar Yves Lampaert zondag Parijs-Roubaix wint? Wij alvast wel. En elke Ingelmunsternaar met ons. Daar wachten ze geduldig op het vervolg van het feestje dat op woensdag 16 juni al eens plaatsvond.

Reageer? tom.vandenbussche@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.