Waarschuwing: vanaf pagina 6 zwijgen we over het virus

Bart Casteleyn

‘We kunnen honderd kranten vullen met mensen die het beu zijn. Kotsbeu. We kunnen ook honderd kranten vullen met kleine en grote experten die nóg doemscenario’s hebben.’ Mijn woorden waren hier vorige week nog niet gedrukt, of twee West-Vlaamse burgemeesters kropen al in hun pen .

Dit is het opiniestuk van hoofdredacteur Bart Casteleyn, waarmee we op vrijdag 5 februari De Krant van West-Vlaanderen openen. Lees de krant hier digitaal.

Lut Deseyn van Avelgem en Francis Benoit uit Kuurne zijn het moe dat kranten vol staan met coronanieuws. Zij willen geen pushberichten meer die elk uur hun smartphone doen oplichten en hun motivatie doen wegsmelten. Zij kunnen Marc Van Ranst niet meer zien, en al zeker niet in een TV-studio. En ze zijn er van overtuigd dat de gemiddelde West-Vlaming er ook zo over denkt. Daarom schreven de blauwe en oranje sjerpdragers samen een open brief, gericht aan ‘de media’. ( lees het verhaal hier , red. )

‘Mogen wij heel even wat positiviteit vragen in deze moeilijke crisis’, zo openen ze hun schrijven. ‘Als burgemeester staan we met onze botten stevig in de grond. We horen, zien en voelen dat voor vele mensen deze crisis ondraaglijk wordt. We maken ons zorgen. De overdaad aan tegenstrijdige berichten maakt de mensen nog meer angstig, onzeker, hopeloos en verward.”

Zelfs een blinde ziet dat er coronamoeheid heerst

Wel, ik denk dat ze gelijk hebben. Zelfs een blinde ziet dat er coronamoeheid heerst en ‘de media’ zijn daarvoor niet altijd het beste medicijn. Voel ik mij aangesproken? Dat dan weer niet. In hun brief vragen de burgemeesters immers ook om te zoeken naar positieve verhalen. En dat doen wij met De Krant van West-Vlaanderen al sinds dag 1 van de crisis.

Want er zijn altijd lichtpunten, ook deze week. Het aantal ziekenhuisopnames in onze provincie blijft bijvoorbeeld dalen. En de vaccinatiecentra maken zich klaar om het massa-prikken te beginnen. Op pagina 4 en 5 ( lees het verhaal hier , red. ) laten we deze week trouwens een opvallende expert aan het woord: N-VA’er (én arts én klinisch bioloog) Louis Ide. Zijn boodschap is hoopgevend: er is geen reden tot paniek, het einde van de crisis is écht in zicht.

En als de burgemeesters Lut en Francis zelfs dat te veel vinden: vanaf pagina 6 zwijgen we over het virus. (Of toch bijna.) Veel leesplezier!

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.