https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Waarom? Daarom! Waarom moeten we sneller sneltesten?

©KURT DESPLENTER BELGA
© Belga/Kurt Desplenter
Redactie KW

De coronacijfers gaan duidelijk de verkeerde kant op. Een zware derde golf moeten we absoluut vermijden. Want die zou de voorzichtige economische relance weer de grond in boren, met desastreuze gevolgen. Er zijn drie grote pistes om de verdere verspreiding van het virus af te remmen: vaccineren, de maatregelen ten volle opvolgen én in grote mate sneltesten inzetten.

In samenwerking met Voka West-Vlaanderen.

Dat laatste ziet ook de federale regering eindelijk in. Het is positief dat er nu toch een snelteststrategie via bedrijven in de maak is, al hebben we maanden kostbare tijd verloren. De Vlaamse regering startte reeds in januari proefprojecten met sneltesten op, waar intussen 100 bedrijven aan deelnemen. Deze kwamen door de ingewikkelde regelgeving moeizaam van de grond, maar intussen zijn de geesten gelukkig gekeerd.

Sneltesten kunnen namelijk zeer nuttig zijn in bedrijven waar er niet van thuis uit gewerkt kan worden, zoals in kritische sectoren. Ze kunnen er ingezet worden bij een virusuitbraak, bij hoogrisicocontacten of gewoon ter preventie. Zo vormen sneltesten een belangrijk deel van de puzzel waarmee we onze economie en bedrijven maximaal kunnen doen blijven draaien én tegelijk de verspreiding van het virus afremmen. Zulke win-wins hebben we in de strijd tegen het virus hard nodig.

Vier kritische succesfactoren

Voka West-Vlaanderen roept ondernemingen dan ook op om volop gebruik te maken van sneltesten. Maar om dit systeem echt te doen werken, moet ook de overheid de juiste stappen zetten.

1.Ten eerste: vaart maken met de snelteststrategie. Beter laat dan nooit, maar nu moet het wel écht vooruit gaan.

2.Daarnaast is het belangrijk dat werken met sneltesten in bedrijven een vrije keuze blijft, zodat ondernemingen hiermee op een positieve manier aan de slag kunnen gaan en dit niet opgedrongen krijgen als een zoveelste verplichting.

3.Bovendien moet de procedure om met sneltesten te werken zo eenvoudig mogelijk gehouden worden. Maak komaf met de huidige verplichting dat zowel positieve als negatieve testresultaten gemeld moeten worden, en beperk dit tot enkel de positieve. Momenteel wordt er met testen gewerkt die enkel afgenomen mogen worden door medisch en aanverwant personeel. Laat wettelijk toe dat ook niet-medisch personeel de makkelijker te hanteren sneltesten kan afnemen, en maak ook zelftesten mogelijk, zodra deze beschikbaar zijn.

4.Kom tussen in de kostprijs van deze sneltesten. Veel bedrijven staat het water al aan de lippen en hun buffers zijn uitgeput na meer dan een jaar crisis: zadel hen niet op met een extra factuur. Bovendien is het voor de overheid een investering die nuttig en nodig is om onze zorg te ontlasten en onze economie draaiende te houden.

We moeten dit virus aanpakken met de juiste wapens, waarbij we economische en maatschappelijke nevenschade zoveel mogelijk vermijden. Eén van die wapens zijn ongetwijfeld de sneltesten; dat is vandaag zo en dat zal ook morgen zo blijven. Daarom mogen we nu geen tijd meer verliezen. We moeten alles op alles zetten om deze in te voeren in onze bedrijven. Zo remmen we het virus af, niet onze economie.

Heeft u hieromtrent nog vragen of wenst u meer te weten over dit thema? Neem dan gerust contact op met caroline.vandegehuchte@voka.be .

@vokawestvlaanderen

@VokaWVL

voka_wvl

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten