Waar is da feestje? In München, in Londen, maar ook weer op onze velden

De Rode Duivels.© BELGA
De Rode Duivels.© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

De polonaise mag stilaan worden ingezet. Eerst van rechts naar links. In München rijdt men rechts, in Londen rijdt men links. Eerst vanavond in de Allianz Arena voorbij Italië geraken en dan wacht dinsdag in de halve finales op Wembley Zwitserland of Spanje. Toch? De euforie omtrent de Rode Duivels lijkt toegeslagen. Zondag werd Europees kampioen Portugal uitgeschakeld: lopen de Duivels al langer over van vertrouwen, de rest van het land is ze nu toch aan het volgen.

Het zit nochtans in onze Vlaamse genen, dat gebrek aan geloof, het is het grote verschil met de Nederlanders die zich al finalist waanden. In West-Vlaanderen heet dat ‘nuchterheid’, niet te veel spel maken. Soms wordt het wel eens zwartgalligheid. Op het werk (Tom), op straat (Marcel), in de krant (Crabbé, Oostduinkerkenaar) … de meesten geloofden vorige week vooraf niet in winst tegen Portugal. “We gaan eruit, man ” Maar het is aan het omslaan. Dat op karakter en niet op kwaliteit werd gewonnen, was plots meer goed dan slecht nieuws. Dat de zege onterecht was? Niet belangrijk. “Who cares” , zegt Tessa dan hiernaast. “De manier waarop we winnen, is niet belangrijk”, aldus Ben ernaast. Allez vooruit, in de Allianz Arena in München nog zo eentje van Thorgan (een van ons, mogen ze dan in Waregem nog eens schallen) en in alle Vlaamse huiskamers en cafés mag de polonaise worden ingezet. Van rechts naar links! Want dan trekken we naar Engeland, naar de halve finales!

En na de finale op 11 juli mogen we meteen doorlopen naar alle kleine voetbalveldjes in de provincie. Van KVV Oostduinkerke tot Racing Waregem. Want ook dat feest komt er aan. Sinds de versoepelingen in het amateurvoetbal van vorige zondag mag ein-de-lijk weer op alle niveaus worden gevoetbald, een terugkeer naar ‘ons’ voetbal. Tot heil van de volksgezondheid en ons vermaak. Weer voetbal, voor jeugdploegen en voor volwassenen, mét kleedkamers en douches, mét ouders en andere fans langs de lijn, zonder voorafgaande tests. Er zullen in véél amateurclubs nog véél financiële wonden worden gelikt – we kunnen alleen maar hopen dat na de ellende van voorbije maanden wat voorzichtiger wordt omgesprongen met winstpremies. Maar al onze voetbalveldjes en alle voetbalkantines lopen gauw weer vol, we mogen weer binnen op Jan Breydel, de Diaz Arena, het Guldensporenstadion en de Elindus Arena… Wat hebben we het allemaal gemist.

Waar is da feestje… ? Hier is da feestje..!

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.