Vincent Tan verdient meer respect

Vincent Tan.© BELGA
Vincent Tan.© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Bij Zulte Waregem sloten ze vorige vrijdag het seizoen af met een ‘Grote Speler van het Jaar Liveshow’ (het werd Gianni Bruno). Bij Cercle mochten Yves Vanderhaeghe en zijn staf, na hun werkbezoek aan AS Monaco, deze week op vakantie naar zonnige oorden.

En bij KV Kortrijk mochten de spelers van coach Luka Elsner maandag op een teambuilding in Wenduine al eens proeven van wat strandpret, gisteren stond de laatste bijeenkomst op het programma. Voor die clubs is de vakantie nu echt begonnen, afspraak half juni voor zes weken voorbereiding op een gezonder seizoen 2021-2022, mét de supporters weer in de tribunes.

Voor Club Brugge en KV Oostende is het nog twee weken wachten, die moeten eerst nog een titel en een Europees ticket binnenhalen. Wie ook nog niet op vakantie mag, is Vincent Tan, eigenaar van KV Kortrijk. Nou ja, sportschepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) ‘eist’ van de Maleisische miljardair tegen eind juli een ‘driejarenplan’ met meer (financieel) engagement.

En dan gaat het vooral over de bouw van een nieuw stadion – dat dossier raakt geen meter vooruit. Vandendriessche dreigt zelfs met de samenwerkingsovereenkomst tussen stad en KVK. Dat is het eigen onvermogen (van stad en club) om investeerders aan te trekken, afwentelen, een onbetamelijke wanhoopskreet zelfs.

Tan betaalt wel mee in een nieuw oefencomplex

Tan redde in 2015 de club van een gewis faillissement – in die overname stond geen enkel engagement voor een nieuwbouw, hoor. Tan verdiende nog geen cent op zijn overname – ook geen euro van de 8 miljoen euro die de club overhoudt op de transfer van Terem Moffi. Én Tan betaalt mee in een nieuw oefencomplex.

De flamboyante Aziaat verdient meer respect. Er zijn andere voorbeelden van buitenlandse overnemers: in Oostende weten ze intussen alles van eigenaars met dollartekens in de ogen als ze roepen: “Gueye moet tien miljoen opbrengen!” Dat Tan niet of nauwelijks wil investeren in een stadion zonder retail, is niet leuk voor club en stad maar dat is zijn goed recht. Benieuwd of hij zich door een meneer Vandendriessche uit Kortrijk onder druk laat zetten, ceo Leterme zal wel dat plan moeten bezorgen.

Tan heeft er trouwens nooit een geheim van gemaakt dat hij voor de juiste prijs (toch wellicht meer dan de 5 miljoen euro die hij betaalde) de Veekaa zelfs gráág verkoopt. Maar, vind ze maar, de kandidaat-overnemers die bovenop ook nog een paar tientallen miljoenen willen investeren in een stadion. Zonder retail… Tot slot: Koning Voetbal zelf gaat nooit op vakantie. Euro 2020, juist. Door de coronamaatregelen wordt de beleving op het thuisfront ongetwijfeld minder, maar het wordt vanaf 11 juni wel weer een groots voetbalfeest. ‘Going for gold’.

Uw krant is al begonnen, met huisanalist Franky Van der Elst hiernaast. Die besluit, drie dagen voor Martinez zijn EK-selectie bekendmaakt: laat de discussies maar beginnen…

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.