Vier simpele stippen

© BC
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Vier stippen. Vier simpele stippen aan de bovenkant van haar hand. Voor mijn dochter van acht zijn het erg serieuze stippen. Soms zijn ze blauw, soms rood. Soms klein, soms groot. Maar ze zijn er de laatste tijd altijd. Ik zie ze ‘s ochtends op zowat alle handen op de speelplaats. Want het jonge volkje is bezig aan hun dagen zonder zeep. Met hun gekleurde bollen stippen (jawel) kinderen aan dat ze tegen pesten zijn. Die simpele stippen maken een vader preus.

Een vader slikt al eens. Als hij verhalen zoals dat van Mathéo uit Harelbeke leest. Veertien jaar wordt hij vandaag. Net als 75 miljoen andere mensen op deze aardbol heeft hij rood haar. Daarom wordt hij al een groot deel van zijn leven gepest. Soms stil, soms luid. Soms geniepig, altijd gemeen. Zijn mama Jessy kon het niet langer aanzien en luchtte haar hart op Facebook. “Het was gewoon te veel. Je kind onophoudelijk zien huilen, hem horen zeggen dat hij er niet meer wil zijn… Dat breekt je moederhart in duizend stukken”, zo vertelt ze in deze krant.

“We schamen er ons blijkbaar niet meer voor om anderen openlijk uit te maken”

In twee uur tijd werd haar emotionele post meer dan 11.000 keer gedeeld. Vlaanderen viel voor Mathéo en de jongen kreeg iets wat hij al maanden niet meer had: een glimlach op zijn gezicht. De jonge West-Vlaming beleefde de week van zijn leven. Zijn psycholoog denkt dat de vele positieve reacties een blijvend effect zullen hebben op zijn zelfbeeld. We mogen het hopen en we duimen er voor. Maar een litteken zal er altijd zijn, ook bij zijn mama en papa. Zij hebben in onze krant ook een boodschap voor andere ouders: laat de Week tegen Pesten een heel jaar duren. Wij zijn samen verantwoordelijk voor onze kinderen en kunnen, of nee, moéten veel onnodig leed stoppen.

En laat ons beginnen met het goede voorbeeld te tonen. Op sociale media wordt nogal wat geroepen en gescholden. Soms tegen links, soms tegen rechts. Soms er volledig over, altijd zuur. Het zijn heus niet alleen anonieme trollen die pestgedrag vertonen online. We schamen er ons blijkbaar niet meer voor om anderen openlijk uit te maken. Erg, toch? Moesten al die grote mensen eens beginnen met vier stippen te zetten op hun hand? Vier simpele stippen.

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier