Vergis je niet: niet de ander, maar het virus is de vijand

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Ligt het aan de snoodaards die de voorbije maanden vooral creatief waren in het omzeilen van de opgelegde maatregelen? Zou kunnen.

Of misschien ligt het aan de grote winkelketens, je hebt het zelf al gemerkt waarschijnlijk, die niet langer personeel hebben klaarstaan om de winkelkarren te ontsmetten. Je moet het zelf doen en doe je dat wel goed als anderen achter je ongeduldig staan aan te schuiven? Voor je het weet, ben je op stap met een viruskar.

Nee, het ligt aan de scholen, waar kinderen met verkoudheden de couverts in de refter hebben besmet, zeggen anderen. Fout, hoor ik dan weer, het gebeurt aan de schoolpoorten, daar lopen de kinderen kriskras door elkaar, op zoek naar hun ouders of o wee, naar hun grootouders die hen komen ophalen.

Vergis je niet: niet de ander, maar het virus is de vijand

Misschien, maar de echte motor van deze nieuwe golf wordt door de twintigers aangezwengeld, die zijn het beu en laten hun bubbels bruisen onder elkaar, bij wijze van spreken, zo hoor ik van mensen die zeggen dat zij het kunnen weten. Hou op, de gevaarlijkste besmettingen vinden plaats op de werkvloer, mensen vergeten in de drukte van hun job afstand te houden en de bazen laten het maar betijen, er moet gewerkt en niet getalmd worden, waar dient de werkvloer anders voor…

We kunnen nog een tijdje doorgaan, tot we nagenoeg iedereen hebben geviseerd en veroordeeld. Ik krijg al stress van alleen nog maar die opsomming hier te tikken, laat staan dat ik er iedere ochtend aan de ontbijttafel over begin. We kunnen ons, nu er alweer een verstrengd ‘verstild leven’ op ons afkomt, nog een keertje laten gaan en ons weer eens mateloos lopen te ergeren.

We kunnen ons laten inspireren door onze excellenties, die menen dat ze excelleren als ze hierover oppositie onder elkaar voeren. Maar wat levert ons dat op? Stress. En die hadden we al. Moeten we nu ook elkaar nog eens ‘aansteken’? Geef toe, daar schieten we niets mee op.

Dat komt omdat we ons vergissen van vijand. Niet de anderen zijn onze vijand, niet de anderen treffen schuld, maar wel het virus en alleen het virus. Dat nog vijandelijker, sluikser en sluwer is dan bij het begin. Daartegen moeten we ons richten. Zonder compromis. Geef geen duimbreed toe aan dat virus en dat kunnen we heel eenvoudig: contacten mijden, handen wassen en afstand houden. Zo is het. Eenvoudiger laat het zich niet vertalen.

Reageren? jan.gheysen@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.