Vanaf hier kan het alleen maar beter worden

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

‘Wat ga jij doen met de feestdagen?’ Ik heb die vraag nog nooit zo veel gekregen als de afgelopen week. Nu steekt die wel even hard tegen als andere jaren, maar in tegenstelling tot voor veel andere mensen blijft mijn antwoord ook dit jaar zo goed als onveranderd.

De feestdagen draaien vooral rond familie. Als je er daar niet bijster veel van hebt, is de fun er al snel vanaf. Gelukkig kan je jezelf als zelfstandige lekker begraven in werk op kerst- en nieuwjaarsdag. Nieuwjaarsnacht breng ik dan weer door met een doodsbange bibberende hond in mijn armen.

Enkel naar kerstavond had ik eigenlijk wel uitgekeken. Sinds een aantal jaar startte ik met een paar vrienden een nieuwe traditie. Al wie nergens naartoe kan op kerstavond – of wie gewoon geen zin heeft om de confrontatie aan te gaan met zijn of haar familie – is welkom. Eten, drank en een stapel cadeautjes onder de kerstboom zijn voorzien. Gezelligheid gegarandeerd. En daar komt elk jaar verbazend veel volk op af.

Echt helpen

Nu hoor ik u al denken, waar zaagt die eigenlijk over? Maar het is nu eenmaal confronterend voor alleenstaanden om ook écht alleen te zijn tijdens de feestdagen. Zelfs als je anders helemaal tevreden bent met je rustige, compromisloze leventje. En al zeker als er op tv over niets anders gepraat wordt dan over ‘gezinsbubbels’. Probeer dit jaar de uitspraak ‘nodig eens een eenzame uit’ dus misschien wat meer letterlijk te nemen? Houd je aan de regels, maar ga misschien eens zwaaien aan een voordeur? Stuur eens een cadeaupakketje?

En het allerbelangrijkste, vraag eens écht gemeend hoe het is en luister naar het antwoord. En voor de mensen aan de andere kant, die op kerstavond moederziel alleen een pot ijscrème van Ben & Jerry’s legen met een bleitfilm op de achtergrond, antwoord ook eens écht op die vraag. Maak er u niet vanaf met ‘goed’. Zeg het gewoon als er iets scheef zit, praat erover. Geloof het of niet, de meeste mensen willen écht helpen. Je moet ze alleen de kans geven. En onthoud, vanaf hier kan het alleen maar beter worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.