Elke week brengen Liesa Naert en Xavier Taveirne afwisselend het beste uit hun gedachtegoed naar buiten. © Davy Coghe
Liesa Naert
Liesa Naert Columniste KW

Actrice Liesa Naert woont in Gent, maar is van Brugge. Afwisselend met Xavier Taveirne schrijft ze een column.

Na het warme bad van het afgelopen Levensloopweekend (117 150 euro!), kregen we begin deze week een koude douche over ons heen.

In Kortrijk zakte een man ineen op een bankje. Geen van de passanten schoot te hulp, waardoor de man overleed. In de eerste plaats natuurlijk uitermate triest, maar meteen ook voer voor discussie.

Waarom hielpen die passanten niet? Zou ik zelf helpen? Waren ze wel in actie geschoten als het een vrouw was die op de bank zat? Verdienen ze de boete die hen boven het hoofd hangt wegens schuldig verzuim? We vinden het allemaal schandalig dat de man aan zijn lot werd overgelaten. Maar toch is het gebeurd.

Beter twee ambulances en 10 uitgestoken handen dan geen

De beste stuurlui staan aan wal, zeker? Ik hoorde een psycholoog vertellen dat hoe meer getuigen er zijn, hoe kleiner de kans dat je geholpen wordt. Iedereen denkt namelijk dat de ander wel zal helpen. Het is erg menselijk maar niet bepaald wenselijk gedrag.

Dus laten we deze man niet vergeten en onszelf beloven dat we zullen proberen onze empathie te laten zegevieren. Beter twee ambulances en 10 uitgestoken handen dan geen.

In die val trappen we alvast niet meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier