Twee West-Vlaamse hulplijnen voor de Rode Duivels

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Met enig chauvinisme: er zijn misschien wel twee West-Vlaamse hulplijnen voor de Rode Duivels, met hun veelbesproken onzekerheden Witsel, De Bruyne en Eden Hazard. Drie had ook gekund, indien bondscoach Roberto Martinez Charles De Ketelaere had geselecteerd – logischer volgens velen dan de keuze voor Chadli – was de Bruggeling naast Doku en Trossard op de linkerflank ook een alternatief geweest voor Eden Hazard.

Eén hulplijn is alvast duidelijk en heeft haar oorsprong in een varkensboerderij in Passendale. Leander Dendoncker. Die in ons uniek bezoek aan de hele familie Dendoncker op volgende pagina’s alvast zelf stelt: “Dat ik misschien ga spelen, maakt dit EK voor mij extra mooi.”

Dat heeft alles te maken met de mogelijke vervanging van Axel Witsel, niet voor de derde match in de groepsfase tegen Finland op 21 juni in de ploeg verwacht. En hoe wedstrijdfit zal dé nummer 6 van de Duivels dan blijken? De nummer 19, Dendoncker, lijkt alvast klaar, hij wilde dat gisteren in de oefenmatch tegen Griekenland ook graag bewijzen. En zoals zijn broer en makelaar Andres zelf aangeeft: “Leander oogt niet altijd even sierlijk, maar hij is wel een heel belangrijke speler voor het evenwicht van een elftal. Het type dat je als coach vaak als eerste op het blad zet.”

Of Martinez, die voor zijn uitvallen altijd Witsel als eerste op zijn blad zette, dat de komende weken doet met Dendoncker, moet nog worden afgewacht. Gisteren kon al een duidelijke indicatie zijn. Maar het was wel zijn eerste hulplijn.

Volgens Clement zou Vanaken het eerste alternatief voor De Bruyne moeten zijn

De tweede heet, jawel, Hans Vanaken. Als we zijn coach bij Club Brugge mogen geloven tenminste. Want Philippe Clement liet onlangs in grote letters noteren: “Hans Vanaken heeft één groot probleem: dat De Bruyne een Belg is.” Met andere woorden, als de ‘masked star player’ De Bruyne zijn beste niveau niet haalt, dan zou voor Clement de eerste hulplijn Vanaken moeten zijn. Al benadert de spelmaker van Club hoegenaamd niet het niveau van de spelmaker van Manchester City, hij zou alvast tegen Rusland en Denemarken kunnen bewijzen dat hij het hoogste niveau aankan.

De oefenmatchen van gisteren en vooral zondag tegen vice-wereldkampioen Kroatië moeten meer duidelijk maken. En daarna de medische bulletins van de drie zorgenkinderen. Rode draad bij ons prestigieus analistenpanel hiernaast is dan ook de voorwaardelijke wijs waarin ze spreken. We kunnen Europees kampioen worden als en als en als… Heerlijk, Deviltime…

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.