Tuope tegore

© Ann De Craemer
Ann De Craemer
Ann De Craemer Schrijfster

Schrijfster Ann De Craemer heeft een passie voor wandelen en fotografie. Elke week maakt ze in Tielt een beeld waarover ze haar gedachten deelt.

Een kaars – zij het op batterijen – die, met vele andere, in onze Patersdreef de weg leidde naar de Oxfam-geschenkenbeurs in de voormalige Paterskerk. Huis Tabor zult u me nooit ofte nimmer horen zeggen, want de Katholieke Charismatische Vernieuwing die er huist, leunt volgens mij dicht aan bij een sekte en zou nooit een plek mogen hebben gekregen in onze stad.

Maar geschenken, dus. Op de beurs van Oxfam ben ik niet geraakt, maar aan geschenken voor onder de kerstboom heb ik natuurlijk wel al gedacht. Als schrijver vind ik boeken de mooiste geschenken – en om die te geven moet het niet eens Kerstmis zijn. Maar toch een aantal tips om onder uw bomen te leggen: VDB Forever van Stijn Vanderhaeghe (waarvoor ik ook een stuk mocht schrijven), de eindejaarsbestseller Zwarte Schuur van Oek de Jong die in Nederland alle potten breekt, Rinkeldekink van Martine Bijl en Alle mensen deugen van Rutger Bregman.

Ik kan u verzekeren dat met een origineel kerstcadeau de kroketten en kalkoen des te beter zullen smaken

Als u verder om wat inspiratie verlegen zit en niet het jaarlijkse cadeau van kousen, dassen en parfums wilt geven, heb ik nog wat aanraders. Op de geweldige site www.von-b.be (Ministerie Van Unieke Zaken) kunt u hoogst originele kerstkaarten kopen en T-shirts en truien die iedereen aan het lachen brengen. Zelf heb ik een trui waarop staat ‘Moet just niks’. Bij de heerlijke winkel Ferm in Oostende hebben ze zelfs kledij met West-Vlaamse woorden of uitspraken. www.urbanmerch.be brengt dan weer koffiekoppen waarop u uw eigen dialectspreuk kunt laten drukken, uit welke streek dan ook, zoals het West-Vlaamse ‘tuope tegore en ‘tes van lek me liptje’ of het Gentse ‘nie neute nie pleuje’.

Voor de wielerliefhebbers onder ons – en daar ben ik er een van – raad ik La Machine Cycle Club en The Vandal aan, kleding gemaakt met liefde voor de koers. U ziet: keuze genoeg. En ik kan u verzekeren dat met een origineel kerstcadeau de kroketten en kalkoen des te beter zullen smaken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.