Trekken we echt geen lessen uit de tweede golf?De natuur is niet voor de mens gemaakt

Peter Bossu

Terwijl ik dit stuk schrijf is er in de natuur van ‘mijn achtertuin – de komgronden van Lampernisse – volop activiteit. Grote zilver- en blauwe reigers zijn in de hooilanden volop muizen aan het vangen, biddende torenvalken wachten hun kans af om ook een van die knaagdieren ‘te stekken’ en een velduil vliegt over. Ik zie aan de prooi in zijn poten dat hij al prijs had. Terwijl bij de mensen de tweede COVID-19 golf door de wereld raast en wij ons klaar maken voor minstens zes weken nieuwe lockdown en ook tal van buurlanden dat doen, gaat buiten de natuur gewoon door. De natuur trekt zich niks aan van wat er bij de mensen aan het gebeuren is.

Vanmorgen nam ik nog de nieuwsbrieven van verschillende media door en overal die hallucinante beelden van de dikke kuddes mensen op de Antwerpse Meir, in de Brusselse winkelstraten en de ellenlange rijen aan grote winkelketens. Ondanks de meer dan 20.000 besmettingen van die dag en alle waarschuwingen, trekt een aanzienlijk deel van de bevolking zich daar zo goed als niks van aan.

Al maandenlang waarschuwen specialisten ons dat er een tweede COVID-golf op ons afkomt en smeekt om dringende maatregelen. We zien in andere landen dat het al effectief aan het gebeuren is en toch blijft men hier twijfelen. Een batterij politici plooiden zich avond na avond in allerlei duidingsprogramma’s om hun mening te geven. Daarbij nog altijd veel die alle moeite van de wereld deden om te zeggen dat het nog te vroeg was voor conclusies en nieuwe maatregelen.

En nog erger een reeks halve of hele populisten die op z’n Trumps schoten op de pianist, in dit geval de virologen, de epidemiologen, de artsen en andere specialisten en wetenschappers. De een vond dat men de ganse straat niet moest blussen omdat er 1 huis in brandt staat. De Middelkerkse brulboei, die volgens eigen berichtgeving uit de Kamer van Volksvertegenwoordigers stapt omdat hij daar toch niks nuttigs kan doen, zei in onder meer deze krant en in tal van Tv-programma’s dat hij bij het zien van een COVID-wetenschapper ‘hem moet inhouden om de TV niet uit de muur te trekken’.

Hansworsten op zoek naar eeuwige roem

Daarbovenop vonden tal van media het ook nodig om heel actief op zoek te gaan naar een reeks klojo’s en hansworsten die even eeuwige roem roken en voor gans Vlaanderen, maatregelen in twijfel trokken, groepsimmuniteit predikten als een nieuwe godsdienst en … virologen aanvielen alsof het demonen waren. Waarom doet de media zoiets in zo’n enorme crisis? Waarom geef je, wetende hoe ernstig de situatie is en hoeveel mensen besmet worden en sterven aan het virus, zo’n mensen nog een openbaar forum?

Om de vrije meningsuiting, om de verschillende meningen weer te geven? Onzin! In zeer zware crisistijden als deze moet er eenheid van commando én eenheid van informatie zijn. Dat is de plicht van het beleid, van iedere politicus en ook van de media. Bij een andere ramp als een overstroming, het neerstorten van een vliegtuig of pak het nu zeer extreem, een groot ongeval in een kerncentrale ga je ook niet eerst dagen, weken de verschillende meningen vragen, zorgen dat alle meningen in evenwicht zijn. Neen, men durft overheid zijn, sterke overheid en doet wat moet.

Het gevolg van al dat aarzelen en van al dat spuwen van onzinnige, op nauwelijks iets gefundeerde meningen en verdachtmakingen naar de COVID-19- en andere gezondheidsspecialisten was en is dat een deel van het volk vierkant hun gat veegt aan de waarschuwingen en gisteren en vandaag in kuddes op zoek ging naar de Primarkt naar een trui of broek van 8 euro dat ze de komende zes weken onmogelijk kunnen missen.

De mens is enkel een deel van de natuur, niet de heerser erover

In de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog kwamen we zo in een Trumpiaans beleid in ons land. Het volk luisterde naar de politici die het luidst riepen en zelfs de waarheid ontkenden. Een deel van de politici werd juist extra gevoed door dat deel van het volk dat kikte op het schieten op de pianist, het zoeken naar zondebokken en de waarheid kneden naar hun dikke, vette goeste.

Ik heb het lang voor deze crisis al onmeetbaar veel gezegd en geschreven: de natuur is niet voor de mens gemaakt, zoals ons vroeger o zo vaak werd ingeprent. We zijn hier net als pakweg de orang-oetang, de neushoorn en walvis ontstaan door evolutie. Dat we in staat zijn om zaken te doen, te creëren, maar evengoed te vernietigen, maakt ons inderdaad door een samenloop van toevalligheden uniek op aarde. We zijn als enige soort in staat onze enige biotoop te vernietigen, maar de aarde, de natuur gaat niet rouwen als we hier weg zijn. Veel soorten gaan blijven doen zoals ze deze morgen in mijn achtertuin deden.

Als we als mensheid echt lessen moeten trekken uit deze crisis dan beginnen we bij les 1: de mens is deel van de natuur en we hebben er alle belang bij veel meer zorg te dragen voor die natuur. Les 2 is dat de COVID-19 crisis een waarschuwing is voor de kwetsbaarheid van onze soort en dat door de ontwrichting van ecosystemen nog andere virussen ons dreigen aan te vallen. Les 3 is dat we als gevolg van les 2 beter de klimaatopwarming, de aantasting van de biodiversiteit en de droogteproblematiek zeer ernstig nemen. Deze zaken gaan willens nillens op korte termijn véél ontwrichtender voor ons systeem zijn dan de coronacrisis. Geen broelboei, weirdo klimaatontkenner of Trumpist die hier iets gaat aan veranderen. Wat is in de natuur is.

Peter Bossu

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.