Top 8-droom van KV Oostende en KV Kortrijk is niet erg realistisch

© BELGA
© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Het kan niet evident zijn voor Kevin Vandendriessche, morgen in de Diaz Arena. KV Oostende ontvangt er KV Kortrijk, allebei netjes naast elkaar op plaats 8 en 9. Beide ploegen tellen 29 punten, allebei dromen ze na 20 speeldagen steeds luider van de top 8 en de kleine play-offs die nog uitzicht geven op een Europees ticket. En laat de aanvoerder van KVO nu net vorige week al hebben getekend voor KV Kortrijk voor volgend seizoen… Een lastige situatie, al zegt hij zelf “tot de laatste match 100 procent KVO”.

Soit, hoe realistisch is het voor beide West-Vlaamse clubs, die top 8? Weinig vrezen we. Omdat we daar nog steeds Standard en AA Gent verwachten. Zij zullen als G5-clubs Club, Genk en Anderlecht heus nog wel vervoegen. Rekenen we daar de ‘nieuwe’ topclubs Antwerp en Charleroi (met nog wel enig voorbehoud voor de Zebra’s) nog bij, dan is er nog maar één plaatsje over voor een ‘kleintje’. En dan komen OHL en Beerschot (ook onder voorbehoud) meer in aanmerking.

Misschien zelfs nog dat rare Zulte Waregem, indien Essevee deze week op Waasland-Beveren en thuis tegen OHL een vervolg kan breien aan zijn 9 op 9. En al zeker indien goalmachine Harbaoui zou terugkeren – spitsen Chory en Vossen liggen in de lappenmand. Anderzijds wacht de ploeg van Dury nog een zwaar programma, met verplaatsingen naar Genk, Charleroi, Club Brugge, Anderlecht en … Kortrijk tussenin. Al is een uitmatch – geen thuisfans en àltijd een veel betere grasmat – niet zo’n groot nadeel voor Essevee.

 © BELGA
© BELGA

Maar KVO en KVK staan in pole position. En dan beschikt Kortrijk over iets betere papieren. De supporters werden na het vertrek van topscorer Mboyo (niet overdrijven: bij zijn 8 goals zaten 4 strafschoppen) meteen gesust door het aantrekken van publiekslieveling Teddy Chevalier (enkel in het profvoetbal wordt balorigheid zo snel vergeven) en de prima thuiszege tegen Genk. Met bovenop twee goals van de groeiende Gueye. Met Chevalier, Selemani en Badamosi, waar we nog veel van verwachten, is KVK aanvallend beter gewapend dan KVO, dat bleek dinsdag nogmaals. Zelfs tegen tien Eupenaars bleef KVO steken op een schamele 1-1. En hún Gueye krijgt steeds meer nukken.

Nog verontrustender: hoelang houdt het verbazende en jonge KVO zijn pressingvoetbal – alle lof voor coach Blessin – fysiek en mentaal nog vol? Samengevat: het zou voor beide clubs al een succes zijn als ze begin april nog steeds strijden voor een plaatsje in de top 8. Die strijd én de degradatiestrijd – het zal toch niet waar zijn, ‘Cercletje’? – worden spannender dan bovenin. Want wie houdt Club tegen? Blauw-zwart-oranje kan alvast zondag op Beerschot een paar provinciegenoten helpen.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.