Studio Kortrijk

foto Belga©KURT DESPLENTER BELGA
foto Belga©KURT DESPLENTER BELGA
Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

Nooit gedacht dat ik het erg zou vinden om kerst in kleine kring te moeten vieren. Niet dat mijn celgenoten mij vervelen, maar een kerst feest vraagt nu eenmaal om gezelschap – zelfs Maria en Jozef kregen in hun stal bezoek over de vloer.

Maar dat mag nu niet en dat stemt mij triest. Ik moet dan ook vaak aan vorig jaar terugdenken, toen alles er anders uitzag. Wij hadden er tien jaar Brussel op zitten en waren net in Kortrijk komen wonen. Een betaalbaar, mooi huis met een tuin aan de Drie Hofsteden had ons over de streep getrokken. Dat mijn vrouw van de streek is, hielp ook.

Nu lijkt een verhuizing van de hoofdstad naar een provincienest een stap achteruit, maar dat voelde helemaal niet zo. Een slaperig stadje was dit allerminst want het was hier dat StuBru z’n warmste tenten had opgeslagen. Dagenlang dreunde de muziek over de stad, dagenlang krioelde het van het volk en dagenlang was Kortrijk het epicentrum van het Vlaamse land. Waar was het feestje? Hier.

Misschien kan Q ons wel een tweede Warmste Week bezorgen

Maar dit jaar niet. Net daarom klinkt de oproep van burgemeester Ruth Vandenberghe zo aantrekkelijk. Laat de Warmste Week volgend jaar gewoon weer hier doorgaan, gun ons dat, liefste VRT. De opbrengst voor alle goede doelen was met 17,5 miljoen euro de hoogste van allemaal, net als het aantal acties en de hele hype er rond. En als het een paar keer na elkaar in Gent en Leuven heeft plaatsgevonden, waarom dan geen dubbelslag voor Kortrijk?

Misschien kunnen we daarvoor wel rekenen op iemand die de omgekeerde verhuisbeweging maakte: Vincent Van Quickenborne. Bij zijn aantreden als minister van Justitie zei hij immers dat Kortrijk op hem kan blijven rekenen. “Van een nieuw station tot een nieuw stadion, daar kan je ook in Brussel aan werken.”

Dat nieuwe stadion is wat mij betreft niet zo dringend. Maar die Warmste Week, kun je daarvoor toch al eens kijken?

Reageren? bram.van.renterghem@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.